Sun. Apr 18, 2021
ћирилица /latinica

Nedeljko Čubrilović: Ime i djelo Krajišnika biće upisano u srpskoj istoriji

Izvor: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da će ime i djelo Momčila Krajišnika ostati upisani u srpskoj istoriji kao predsjednika prvog saziva Narodne skupštine koji je utemeljio Republiku Srpsku.

“Ime i djelo Krajišnika ostaće upisani u srpskoj istoriji kao predsjednika prvog saziva Narodne skupštine koji je utemeljio Srpsku, donio prvi Ustav, zakone, osnovao organe i institucije, od Predsjedništva, Vlade, Vojske Republike Srpske, novinske agencije do prve javne radio-televizije”, navodi se u telegramu saučešća koji je Čubrilović u ime Narodne skupštine i svoje uputio porodici Krajišnik.

On je naglasio da je Narodna skupština, kojom je predsjedavao Krajišnik, u najtežim vremenima po srpski narod, stvarala uslove za funkcionisanje države, donosila važne odluke i razmatrala mirovne planove, saopšteno je danas iz Narodne skupštine Repbulike Srpske.

“Kao prvi srpski član poslijeratnog Predsjedništva BiH, dosljedan i principijelan u odbrani interesa Republike Srpske, Krajišnik je učinio sve da dogovori o formiranju prvih institucija, dokumenata, valute, simbola, diplomatsko-konzularne mreže i svih ostalih segmenata vezanih za ustanovljenje i rad zajedničkih institucija budu doneseni i sprovedeni uz uvažavanje Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, napisao je Čubrilović u telegramu saučešća.

On ističe da je Krajišnik bio čvrst i beskompromisan i tokom suđenja u Haškom tribunalu, a dosuđenu kaznu je časno odslužio i vratio se jak i dosljedan kakav je i otišao u Hag jer je znao da je sud Božji iznad zemaljskih sudova.

“Znamo da su riječi samo utjeha porodici kada izgubi bližnjeg, ali na ponos ostaje činjenica da je ime Momčila Krajišnika, kao prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH, potom prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i prvog srpskog člana Predsjedništva BiH, neizbrisivo zapisano u istoriji ove zemlje. Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik živjeće u srpskoj istoriji, u kulturi sjećanja i u našim mislima. Neka mu je vječna slava i Bog da mu dušu prosti!”, navodi se u telegramu saučešća.

Krajišnik je jutros preminuo na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Filter 2019