Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /latinica

Rasprava o kreditu od tri miliona: Kako su birani projekti?

Autor: FILTER/ M.K.

Većinom glasova u Skupštini grada Istočno Sarajevo usvojena je odluka o kreditnom zaduženju Grada u iznosu od 3 000 000 KM. Planirano je da se sredstva iskoriste za saniranje posljedica izazvanih virusom korona, kao i realizaciju kapitalnih projekata.

Za subvenciju pravnim licima za trošak komunalne takse u periodu zabrane rada planirano je 200 000 KM, za pomoć hotelima i motelima pogođenim potpunom obustavom rada za vrijeme vanredne situacije i vanrednog stanja predviđeno je 300 000 KM, dok je za nabavku termovizijskih kamera za zdravstvene ustanove predviđeno 50 000 KM.
Za nabavku specijalizovanog vozila za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu predviđeno je 350 000 KM, a za vanjsko uređenje oko zgrade Gradske uprave 100 000 KM. Za nabavku opreme za zemaljsko emitovanje za potrebe IS radija predviđeno je 70 000 KM.
Ostatak od 1 930 000 KM namijenjen je realizaciji kapitalnih projekata u svih šest gradskih opština.

TRNOVO

 • Javna rasvjeta na Jahorini 200 000 KM
  ISTOČNO NOVO SARAJEVO
 • Završetak objekta galerije „Kućanski“ 350 000 KM
  ISTOČNI STARI GRAD
 • Izgradnja objekta pijace na području Brusa 230 000 KM
  ISTOČNA ILIDŽA
 • Izgradnja ulice na spoju MZ Mladičko polje i MZ Kula – kupovina zemljišta 60 000 KM
 • Izgradnja sportskih igrališta u mjesnim zajednicama 200 000 KM
 • Izgradnja parkinga na Dobrinji 1 (Uliva Srpskih Vladara) 60 000 KM
 • Izgradnja kišnog kolektora u naselju Pavlovac 50 000 KM
 • Izgradnja javne rasvjete u MZ Mladičko polje 30 000 KM
  SOKOLAC
 • Izrada glavnog projekta Gradske kuće Sokolac i rješavanje dijela imovinskih odnosa 350 000 KM
  PALE
 • Asfaltiranje puta Krivače – Povditez 150 000 KM
 • Izrada idejnog rješenja i glavnog projekta fiskulturne sale OŠ „Pale“ 150 000 KM
 • Izgradnja dječjih parkova i teretana na otvorenom 210 000 KM

Sjednici su prisustvovali i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, koji su se obratili odbornicima.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, ujedno i predsjednik gradskog odbora SNSD-a tvrdi da nije dobro da se grad po drugi put u jednom mandatu zadužuje. Podsjetio je na prethodni kredit iz koga su finansirani kapitalni projekti u svim opštinama. Tvrdi da je bila prisutna praksa neravnomjernog odnosa prema opštinama.
„Nije dobro da se na osnovu telefonskih razgovora obavještavaju načelnici opština o projektima koji će se kandidovati na teritoriji tih opština. Nije dobro jer ću ja sutra na sjednici SO Istočno Novo Sarajevo predložiti stav Skupštine opštine o onome što se odnosi na našu opštinu. Siguran sam da i Trnovo i Pale imaju šta da kažu jer se ovdje radi o politički motivisanom kreditu“, naveo je Ćosić.

Dodaje da je dokaz za to način plasiranja sredstava iz prethodnog kredita.
„U nekim opštinama se kreditna sredstva plasiraju direktno opštinama, prebacuju na račune a drugim opštinama se provode tenderske procedure pokušavajući ostvariti nivo saradnje…što i treba da bude. Imamo dva aršina koja su se primjenjivala u prvom kreditnom zaduženju i sigurno će se primijeniti i u drugom.“

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva, upitan koliko je opština konsultovana o projektima koji se trebaju finansirati iz gradskog kredita, tvrdi da je nedavno u neformalnom razgovoru sa predstavnicima SDS-a ukazao da SNSD neće podržati ovakav način izbora projekata, te da je imao jedan telefonski poziv i da je to sve od konsultacija.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, upitan da prokomentariše Ćosićeve navode, kao i da kaže na osnovu kojih kriterijuma su izabrani projekti u opštinama, odgovara „da će vrijeme pokazati ko govori istinu i ko je u pravu“. Bez detaljnijeg pojašnjenja, umjesto konkretnog odgovora, govorio je o prijedlozima koje je iznio pred skupštinom.

„Vi ste svjedoci da sam ja ponudio da izmijenimo program kapitalnih ulaganja i da izmijenimo odluku o zaduženju, da napravimo pauzu i da se dogovorimo. To je odbijeno i to je pokazatelj da se ovdje želi problem. Ja ne želim problem, pokazao sam da imam sposobnost da prevaziđem političke razlike i da sarađujem“, rekao je Vuković.

Upitan da prokomentariše navode da je Grad pri realizaciji prethodnog kredita , kako to navode u SNSD-u, „u nekim opštinama direktno plasirao sredstva na račun opština, a drugim opštinama provodio tenderske procedure“, Vuković navodi:

„Ne mogu da prihvatim takve vrste kvalifikacija. Sa tom opštinom imamo pismenu korespodenciju o načinu realizacije projekta na toj opštini.“

Odbornicima se obratio i Marinko Božović, načelnik Istočne Ilidže. Istakao je da je dobro što Grad ima mogućnost da pomogle opštinama i da finansira infrastrukturne projekte. Poziva na dodatna usaglaavanja, ako se za tim ukaže potreba.
„Sigurno da treba dodatno razraditi ukoliko postoje neki problemi sa nekom od lokalnih zajednica. Raduje me da će stanovnici Istočne Ilidže dobiti nekoliko značajnih projekata“, rekao je Božović.

Rasprava je završena tako što je skupštinska većina (16 odbornika) glasala za kredit od tri miliona maraka.

Filter 2019