Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

Nacrte budžeta usvajaće stara, a prijedloge nova većina

Izvor: Glas Srpske

Zbog odluke Centralne izborne komisije da izbore pomjeri za 15. novembar u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj nacrte budžeta za 2021. godinu usvajaće stara, a prijedloge budžeta nova skupštinska većina, a prema nekim najavama pojedine opštine će u novu godinu ući sa privremenim finansiranjem.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će aktuelni saziv Skupštine grada nakon 15. novembra, prije konstituisanja nove većine, najvjerovatnije donijeti odluku o privremenom finansiranju.

– Kako vrijeme odmiče, to se čini kao jedina moguća opcija. Zbog kasnog termina održavanja izbora, teško je očekivati da će skupštinska većina biti konstituisana do Nove godine, i tu pričam o onim opštinama gdje neće biti neizvjestan rezultat. Narednih dana ćemo još razmišljati, ali realna je opcija da održimo još jednu sjednicu Skupštine nakon izbora kako bismo donijeli odluku o privremenom finansiranju, jer funkcionisanje grada ne smije da stane. Po konstituisanju novog saziva, pristupiće se izradi budžeta za 2021. godinu – kazao je Radojičić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić ističe da po Zakonu o budžetskom sistemu opštine i gradovi do 15. novembra Ministarstvu finansija moraju dostaviti nacrte budžeta, te da aktuelne većine mogu donijeti takav akt.

– Iako je logično da nova vlast, predvođena novim gradonačelnikom i skupštinskom većinom, usvoji budžet za narednu godinu, ja ipak ne vidim prepreku i potrebu da se ide na privremeno finansiranje, ako postoji mogućnost da se usvoji nacrt, odnosno prijedlog budžeta. Svakako, biće nezgodno, jer novoizabrani predstavnici će stupiti na vlast tek oko 18. decembra, kada će biti probijeni rokovi za usvajanje budžeta. Ali, budžet je materija koja fluktuira, koja se kreće, tako da ne vidim problem da novi načelnici i skupštinske većine usvoje rebalanse – rekao je Ćosić.

On dodaje da se na nivou Saveza nije razgovaralo o ovoj temi, jer je teško postići jedinstven stav zbog toga što svaka administracija odlučuje da li će zasjedati nakon izbora.

– To nije praksa, ali mi imamo na to pravo, a sada ćemo biti u jednu ruku prinuđeni na taj korak. Svi budžeti su pogođeni epidemijom virusa korona i privremeno finansiranje ne doprinosi finansijskom oporavku – naglasio je Ćosić.

Privremeno finansiranje je avantura u koju se malo ko može upustiti, smatra gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ističe da će dobojska Skupština izglasati nacrt budžeta za 2021. do 15. novembra, dok će novoizabrana skupštinska većina usvojiti prijedlog budžeta.

– Mi očekujemo ubjedljivu pobjedu u Doboju i nećemo imati problema sa donošenjem tog akta. Ne želimo da se upuštamo ni u kakve avanture i zbog normalnog funkcionisanja grada u zakonski predviđenom roku imaćemo budžet za narednu godinu – isključiv je Jerinić.

Brojne peripetije sa usvajanjima budžeta lokalnih zajednica još su jedan dokaz da se Centralna izborna komisija vodila političkim, a ne logičnim motivima kada je donijela odluku o pomjeranju izbora.

– Nezakonitim pomjeranjem izbora CIK je ugrozio funkcionisanje mnogih opština i gradova – rekao je Boris Jerinić.

Filter 2019