Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Dva ili tri kandidata za gradonačelnika?

Izvor: FILTER/ M.K.

Građani Istočnog Sarajeva biraće prvi put direktno na lokalnim izborima gradonačelnika.

Podsjećamo da se gradonačelnik do sada birao posredno, tako što se čekalo na formiranje skupština svih šest gradskih opština, potom na formiranje Skupštine grada i tek tada su odbornici gradskog parlamenta birali gradonačelnika.

O tome ko su bili gradonačelnici i koje stranke su ih predlagale, pisali smo ranije.

Izmjene Zakona o gradu Istočno Sarajevo koje su usvojene ove godine, predviđaju direktan izbor gradonačelnika.

Čija imena će biti na glasačkim listićima?

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a potvrdio je da će kandidat ove stranke biti Ljubiša Ćosić. O ostalim imenima u SNSD-u se nije ni govorilo.

I dok je SNSD-ov kandidat već poznat, ostale stranke se još ne izjašnjavaju o tome koga planiraju kandidovati.

Darko Babalj, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo prije dva dana javno je, gostujući u programu OSM TV, potvrdio da će ova stranka imati svog kandidata za gradonačelnika. Ipak, nije govorio o imenima ali je naveo da “ukoliko SDS bude tražio od mene da budem kadidat za gradonačenika, nemam pravo da to odbijem”.

Miroslav Lučić, aktuelni predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo u javnosti se sve češće pominje kao jedan od najizglednijih kandidata za gradonačelnika.

S obzirom na to da su svih prethodnih godina u Skupštini grada većinu činili odbornici SDS-a i PDP-a, dugogodišnji partneri u vlasti dogovarali su se o tome ko će biti gradonačelnik.

Zato je interesantno što je Gradski odbor PDP-a Istočno Sarajevo dva dana nakon Babaljeve izjave uputio saopštenje za javnost u kome se navodi “da su stava da PDP ima ubjedljivo najbolje kandidate za gradonačelnika i načelnike pojedinih opština koje su u sastavu grada, te detaljno analizira potencijalne kandidature, posebno za gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnike opština u ovom gradu”.

U saopštenju ističu i to da su “ponosni na mandat aktuelnog gradonačelnika Nenada Vukovića koji ovu funkciju obavlja dostojanstveno, veoma odgovorno i na zadovoljstvo velikog broja građana svih šest gradskih opština”.

Iz PDP ide poruka da najbolji moraju biti kandidati za pojedinačne funkcije. “Ko su najbolji će reći stanovnici u okviru istraživanja javnog mnjenja koje je u toku na ovom području”, navode u saopštenju.

S druge strane u SDS-u isključuju mogućnost trećeg kandidata za gradonačelnika, računajući samo na kandidate SDS-a i SNSD-a.

Filter 2019