Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

Sloga u SO Pale – svi za poništenje dozvole

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su zaključak kojim se traži poništenje dozvole za izgradnju mini-hidrolektrane Kadino vrelo na rijeci Prači.
Autor: FILTER/ M.K.

Zaključkom koji su usaglasili predstavnici pozicije i opozicije, načelniku opštine data su ovlaštenja za preispitivanje svih okolnosti i bitnih činjenica koje se tiču izdavanja odobrenja za građenje.

Boško Jugović pojašnjava da je zaključak dopunjen dijelom u kome odbornici traže i dodatne informacije.
„Ono čime je dopunjen taj zaključak je da se vide i druge hidroelektrane koje mogu biti na teritoriji opštine, da se sve analizira i stavi na razmatranje. Svi odbornici su stali na stranu građana čime je data posebna snaga inicijativi“, kaže Jugović.

A inicijativa građana i Odbora za zaštitu rijeke Prače pročitana je odbornicima. Predstavnici građana su tražili hitno poništenje dozvole i trajno sprečavanje gradnje hidrocentrala na vodotoku Prače. Svjesni su činjenice da postoje procedure koje zakonodavna i izvršna vlast moraju ispoštovati, ali podsjećaju da su za šest dana prikupili više od 4 000 potpisa građana.

„Broj od 4 200 potpisa čini 20 odsto stanovništva opštine Pale. Smatramo da je to neoboriv argument i jedan od razloga zašto je ovo i stavljeno na dnevni red sjednice Skupštine. Da se nismo sami organizovali, sigurno je da se ni oni ne bi sjetili da raspravljaju o tome“, rekao je Novica Koroman iz Odbora MZ Podgrab za zaštitu rijeke Prače.

Nije nadležnost Skupštine opštine da donosi odluku o poništenju dozvole, pojašnjava načelnik i dodaje da će on poništiti dozvolu za gradnju.
„Mi smo na ovaj način spojili obaveze zakonodavne vlasti koje su dale nalog da se uđe u tu aktivnost, a odobrenje za gradnju u konačnici poništava načelnik. Tu nema ništa sporno, moje obećanje stoji da ćemo poništiti tu građevinsku dozvolu na način koji bude najmjerodavniji i najkorektniji.“, poručio je Jugović.

Na zajedničkom zaključku odbornika priča oko izgradnje mini – hidroelektrana neće stati. I danas se čulo nekoliko prijedloga – od potpune zabrane gradnje na području opštine do izmjene zakona.

„Da se preispita situacija, da se vidi koliko je još planirano hidrocentrala da se radi na teritoriji opštine i na kojim rijekama. Da zaustavimo gradnju svih ako to nije u interesu opštine a ja tvrdim da nije. Time ugrožavamo naša izvorišta, turističke sadržaje“, kaže Igor Tošić iz PDP-a.

„Pokrenućemo inicijativu za izmjenu zakona kada je u pitanju subvencija za mini hidroelektrane, za obnovljive izvore energije. Ovo nije problem samo opštine Pale. Ako ne bude subvencija Vlade neće ni biti tolike zainteresovanosti za izgradnju tih mini- hidroelektrana“, smatra Damjan Škipina iz SNSD-a.

Filter 2019