Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

ĆOSIĆ: Srpska djeca najveći stradalnici

Izvor: SRNA

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da nijedan narod u proteklim ratovima nije izgubio djece koliko srpski, te da se bez ikakvog ustezanja može reći da su srpska djeca najveći stradalnici na ovim prostorima.

Ćosić je naglasio da je krajnje vrijeme da drugi narodi shvate da su u proteklom ratu na području Sarajeva jednako stradala i nedužna srpska djeca, za šta, nažalost, niko nikada nije odgovarao.

“Stradalo je 123 djece, od kojih su mala Nataša /Učur/ i Milica /Lalović/ najizraženiji primjer tog stradanja. Spomenik koji smo podigli kao znak sjećanja na stradalu djecu u dvorištu Osnovne škole ‘Sveti Sava’ upravo pokazuju da je to stradanje naroda bilo jedanko tragično i da mi kao Srbi imamo dužnost da vodimo računa o našim žrtvama”, rekao je Ćosić povodom 11. marta, Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

On je ukazao da uvijek treba izraziti saučešće i pokloniti se žrtvama drugih naroda, ali da treba voditi računa i o svojim žrtvama.

“Ako ne budemo vodili računa o svojim žrtavama i stradanjima naše djece, onda to ništa neće imati smisla. Zato nemamo pravo da zaboravimo i uvijek moramo da obilježavamo stradanje naše djece i mlađa pokoljenja da učimo da žive drugačije, ali da nikada ne zaborave naše žrtve”, zaključio je Ćosić.

Osnovna škola “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu obilježiće danas Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, sa posebnim akcentom na svoje učenice Natašu Učur i Milicu Lalović, koje su sinonim stradanja 123 djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Nataša i Milica ubijene su u vrijeme primirja 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo pod srpskom kontrolom. Tog dana je snajperista sa zgrade “Lorisa” iz muslimanskog dijela grada ugasio dva mlada života.

Filter 2019