Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /latinica

ŠERANIĆ: 16 novih slučajeva zaraze

Izvor: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je danas u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske testirano 50 uzoraka i 16 je pozitivno na virus korona.

“Devet osoba je vezano za treći banjalučki klaster iz kojeg ima najviše oboljelih, dok su tri iz Banjaluke, ali su vezane za lice iz inostranstva”, istakao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je dodao da su zaražene i po jedna osoba u Ribniku, Prijedoru, Kozarskoj Dubici i Bijeljini.

“Takođe, ponovo je riječ o licima koja su imale kontakt sa osobama koje su došle iz inostranstva, odnosno sa osobama pozitivnim na virus korona koje su došle iz Italije i Austrije što je najčešći slučaj sa osobama koje su danas dobile pozitivan nalaz na virus korona. Riječ je o 10 žena i šest muškaraca”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, dvije žene su bile u izolaciji u UKC, dobrog su zdravstvenog stanja i sada će biti prebačene na odjel oboljelih.

“Po jedna osoba je smještena u bolnice u Prijedoru i Bijeljini. Jedna je srednje, a druga lakše kliničke slike”, precizirao je Šeranić.

On je dodao da je jedna od zaraženih osoba došla iz Austrije i prijavila da je bila u kontaktu sa četiri lica koja su pozitivna na virus korona.

“To pokazuje da su ispravne mjere koje sprovodimo prema državljanima BiH koji se nalaze u inostranstvu, a koje se tiču ograničavanja dolaska većeg broja osoba koje su potencijalno zaražene i treba svi da nastavimo da poštujemo te mjere. Takođe, treba obratiti pažnju na kućnu izolaciju i preporuke epidemiologa”, kaže Šeranić.

On je pojasnio da je muškarac iz Ribnika iz novog klastera i bio je u kontaktu sa ljudima iz Italije i Slovenije, zaraženo lice iz Kozarske Dubice radilo je u Italiji, dok je lice iz Bijeljine putovalo iz Egipta preko Beča.

Šeranić je rekao da je 9.850 osoba pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj u čemu prednjače Banjaluka, Prnjavor i Bijeljina, dok je 330 osoba izašlo iz nadzora.

Govoreći o autobusu sa 37 putnika koji se vraćao iz Austrije i koji je zaustavljen na graničnom prelazu u Gradišci, Šeranić je istakao da su dobili podatak da se u njemu nalaze lica koja su bila u kontaktu sa osobama koje su pozitivne na virus korona u Austriji.

“Autobus je zadržan na granici, uzeti su uzorci od osoba uglavnom iz Brčkog koje su bile direktno u kontaktu sa osobom zaraženom u Austriji. Uradićemo nalaze i proslijediti ih kolegama u Brčkom. Biće obavezna dezinfekcija autobusa, a biće praćen i vozač”, naveo je Šeranić.

On je rekao da je policija Srpske pravovremeno reagovala kada je riječ o osobama koje su u redovnoj kontroli otkrivene u Trebinju i imale izdato rješenje o kućnoj izolaciji u Federaciji BiH.

“Svi podaci će biti upućivani policiji kako bi i oni mogli reagovati u pogledu nadzora”, istakao je Šeranić.

Govoreći o testiranju ministara u Vladi Srpske, Šeranić je naglasio da je to bilo preventivno, a ne zbog toga što je riječ o ministrima.

U Republici Srpskoj ukupno je zaraženo 45 osoba.

Filter 2019