Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Kako se Kina i Južna Koreja bore protiv korona virusa?

Izvor: advance/this week in asia/filter

Puno se pisalo o tome kako će 21. vijek pripasti Dalekom istoku, kako Kina postaje svjetska sila broj 1, ali niko nije mogao predvidjeti ovakav scenario.

Strategija Kine u borbi sa korona virusom je prilagođavanje života uslovima epidemije. Oni uče živjeti sa virusom, a ne vode protiv njega rat ili borbu. Nema nikakve borbe, sve je bazirano na znanju i razumijevanju. Ovakav kreativni pristup problemu prebacio je Kinu u ofanzivnu poziciju dok ostatak svijeta jednostavno strahuje.

Sposobnost prilagođavanja novim situacijama postaje jedna od najvećih vrijednosti današnjice. A tu Kinezi nemaju konkurenciju. Nestašica maski? Čitav tekstilni sektor pravi sporazum sa državom i trenutno se na nekoliko hiljada lokacija pravi 20 miliona maski dnevno. To je 20 puta više nego što je moglo da se proizvede u januaru.

Azijski portal “This week in Asia” donio je priču o strategiji koju primjenjuju u Južnoj Koreji. Ona se totalno razlikuje od onoga što se opisuje kao “kineska metoda” i što sada pokušavaju kopirati svi ostali. Nema izolacije, građani se slobodno kreću.

Kako je onda Južnoj Koreji uspjelo da smanji brojke zaraženih i umrlih, koje su u početku bile užasne? U Koreji to su učinili na kreativan način. Evidentirali su sve bolesne, zaražene i rizične u jedan sistem i pomoću broja mobilnog telefona markirali njihovo kretanje. Te podatke unijeli su u aplikaciju pomoću koje prolaznici na mobilnom imaju uvid u udaljenost od bolesnog, zaraženog, rizičnog, ili od prodavnice u kojoj je neko od njih kupovao.

Uslov za stvaranje efikasnog onlajn sistema upozoravanja na virus bila je baza testiranih. Efikasni korejski program testiranja, obuhvatio je i do 15.000 ljudi dnevno. Za Koreju sa više od 50 miliona stanovnika, to nije veliki broj testiranih, ali testiranje je obavljeno po metodi selekcije, koji je obuhvatio samo rizične grupe.

Sve se svodi na to da je najvažnije brzo i pouzdano utvrditi ko je obolio da bi se izolacijom na vrijeme spriječilo dalje širenje zaraze. Za liječenje najtežih bolesnika potrebni su respiratori, a za zdrave je neophodna zaštitna oprema za život.

Filter 2019