Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

Evo zašto su toliko dragocjeni: Kako radi i čemu služi respirator

Šta je respirator, kojim pacijentima je neophodan, kada bolesnik može da se skine sa respiratora…
Izvor: Mondo/WebMD

Novi korona virus koji je kriv za pandemiju izaziva respriratornu infekciju pod nazivom KOVID-19. Virus SARS-CoV-2 kod zaraženih osoba prodire u disajne puteve, i otežava disanje.

Trenutne procjene su da oko 6% ljudi koji obole razvije tešku formu bolesti i bude u kritičnom stanju, a među njima otprilike svakom četvrtom pacijentu bude potreban respirator da bi mogli da dišu.

Iako se brojevi i procenti mijenjaju iz dana u dan, kako se virus širi svijetom, izvjesno je da će velikom broju oboljelih biti potreban respirator.

Sigurno ste svjesni da je ovaj medicinski uređaj trenutno najtraženija “roba” na svjetskom tržištu, a znate li radi i zašto je toliko dragocjen?

Šta je respirator

To je mašina koja teško bolesnim ljudima pomaže da dišu, ako to sami ne mogu. Ovaj uređaj koristi se kod bolesnika koji su na intenzivnoj njezi i obezbjeđuje dovod vazduha obogaćenog kiseonikom (i lijekom ili kombinacijom lijekova) određene temperature i vlažnosti u pluća oboljelog.

U kojim slučajevima je potreban

Kada normalno udišemo i izdišemo, pluća ćelije snabdjevaju kiseonikom koji im je neophodan, a pri izdisaju se oslobađa ugljen-dioksid. Ali, KOVID-19 u teškim slučajevima izaziva upalu disajnih puteva i pluća postaju preplavljena tečnošću.

Respirator mehanički pomaže da se tijelo snabdijeva kiseonikom. Da bi se stavio na respirator, pacijent mora biti intubiran, što znači da će endotrahealna cev, koja je vezana sa respiratorom, biti kroz nos ili usta uvučena u disajne puteve.

Kod težih pacijenata, za koje se procjenjuje da će duže biti na respiratoru, neophodna je traheostomija, da bi intubacija bila sprovedena direktno kroz dušnik, u vratnom delu.

Respirator mehanički upumpava kiseonik u tijelo, pri čemu može i da “izdiše” umjesto pacijenta, u slučajevima da je pacijent u toliko lošem stanju da nije u stanju sam to da izvede.

Respirator može da bude podešen na određeni broj udisaja u minutu, a može biti podešen i tako da “uskoči” kad pacijent ima poteškoća, pa uređaj u takvim slučajevima upumpa vazduh u pluća nakon što tokom određenog perioda nije registrovan samostalan udah pacijenta, piše WebMD.

Kada se pacijent “skida” sa respiratora

Respirator ne leči KOVID-19, niti bilo koju drugu bolest koja izaziva poteškoće sa disanjem. Pomaže oboljelima da prežive dok im ne bude dovoljno dobro da pluća ponovo samostalno mogu da obavljaju funkciju, a oboljela osoba da diše bez poteškoća.

Filter 2019