Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Dom za stara lica u Istočnom Sarajevu: Preduzete sve mjere zaštite

Izvor: SRNA

U Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu preduzete su sve mjere da bi 140 štićenika i 45 zaposlenih bili zaštićeni od virusa korona, rekao je Srni direktor ove ustanove Miljan Sladoje.

Sladoje je istakao da su na vrijeme nabavljene zaštitne maske, rukavice i zaštitna oprema, što će biti dovoljno za naredna dva mjeseca, te dodao da je do sada tri puta izvršena dezinfekcija svih prostorija.

On je rekao da se nabavka hrane odvija prema uobičajenoj proceduri od dobavljača i da ništa ne nedostaje. Osim toga, navodi Sladoje, obezbijeđena je i određena količina zaliha za više od mjesec dana.

Jedini način na koji virus može dospjeti u Dom je preko radnika. Zbog toga sam sa svima razgovarao da bismo preduzeli mjere predostrožnosti. Da bi se što manje kretali i imali što manje dodira sa ljudima izvan Doma produžio sam rad u smjenama u trajanju od 24 časa“, kaže Sladoje.

On je naglasio da je zbog preventivnih razloga do daljeg obustavljen prijem novih lica u Dom, iako postoje zahtjevi.

Sladoje je podsjetio da su zbog pojave sezonskog gripa i virusa korona u Evropi posjete u Domu bile zabranjene još 10. februara, a da su zbog ozbiljnosti situacije 10. marta “totalno zaključali kapije” kroz koje selektivno puštaju samo one kad im nešto treba.

On navodi da u Bolnicu “Srbija” u pratnji njihovog medicinskog osoblja odvezu samo hitne slučajeve i one koji po određenoj proceduri moraju otići na pregled ili imati neki medicinski zahvat.

Štićenici Doma su u početku teško prihvatili zabranu kretanja izvan ustanove, jer su navikli da odu do prodavnice, da prošetaju. Sladoje kažu da su vremenom, kroz medije, uvidjeli o kakvoj opasnosti je riječ.

Iako su shvatili ozbiljnost situacije, nije im lako i osjeti se neka nervoza. Oni redovno prate dešavanja i posebno ih je obradovala najnovija odluka da dva puta sedmično mogu izaći i obaviti neke potrebe”, naglasio je Sladoje.

Filter 2019