Tue. Jun 6, 2023
ћирилица /latinica

Vodovod na Glasinačkom polju iz 1934. godine

Autor: FILTER/A.K.

Malo je bilo perioda u ljudskoj istoriji bez epidemija. Najbolja zaštita, kako danas, tako i oduvijek, bila je higijena. Higijena nije bila moguća bez vode. Kako je trinaest sela na Glasinačkom polju riješilo svoj problem vodosnadbijevanja 1934. godine, opisao je ugledni sarajevski novinar Maksim Svara. Zanimljivo je da su se i tada predizborna obećanja odnosila na infrastrukturne projekte. Tekst je objavljen u beogradskim novinama Vreme u oktobru 1934. godine.

Dovršen je vodovod, koji će snadbevati vodom trinaest sela na Glasinačkom polju

Glasinačko polje je nastanjeno junačkim kolenom: ljudi visoki, koštunjavi, snažni, širokih ramena. Oštar pogled i orlovski nos ukazuju čistoću njihove dinarske rase. U stalnoj su borbi sa prirodom koja je ovde neobično škrta sa darovima. Nije im dala što je najvažnije i najpotrebnije-vodu.

Stalno se čuo vapaj za vodom i stalno je obećavano da će je dobiti. Nije bilo izbora, a da kandidati, koji su reflektirali na ono nekoliko hiljada njihovih glasova, nisu udešavali da dođe nekoliko kola sa cevima za vodovod. Posle izbora cevi su opet vraćane uprkos protesta razočaranih Glasinačana.

Ovakvo stanje dovelo je do prave katastrofe za vreme velike suše 1928. godine, kada su mnogi seljaci ostali bez igde ičega, jer im je stoka izginula. A tu se radi o trinaest sela, u kojima se uzgaja 15-20 000 grla sitne stoke. Za vreme letnjih meseci seljaci su na napajanje morali goniti taj broj stoke često i na udaljenost od 30 kilometara. Na ovaj način stoka se mogla napajati dva do tri puta nedeljno, što je vrlo slabo uticalo na njen kvalitet.

Stradalo je i ljudstvo. Prisiljeno da upotrebljava nezdravu i nečistu vodu, ono je postajalo žrtvom raznih epidemija. U nekim selima su tifus i dizenterija bili endemični.

Kraljevska uprava Drinske banovine, da bi učinila kraj ovako teškom stanju, pristupila je izgradnji toliko potrebnog vodovoda i on je nedavno završen. Ban Velimir Popović usvojio je projekat šefa hidrotehničkog odsjeka Zlatoja Krotina koji je sad ostavren.

Obuhvaćeno je vrelo Geruša koje i za najveće suše daje 7 sekundarnih litara zdrave i pitke vode i kod Košutice je izrađen rezervoar od 230 kubnih metara zapremine. Gvozdenim cevima od 100 milimetara odvodi se voda na udaljenost od blizu 11 kilometara, s ograncima od pola kilometra u pojedina sela. Uskoro će se izgraditi i odvojak u selo Kulu, dug dva i po kilometra.

Velike teškoće oko osiguranja sredstava za ovaj veliki tehnički rad uklonjene su na taj način što je Ministarstvo socijalne politike dalo cevi i drugi materijal u vrednosti 1.245.105 dinara. Kraljevska banska uprava odobrila je za izvršenje radova 445.230 dinara, dok je sam narod dao besplatne radne snage i prevoza u vrednosti 50.392 dinara tako da troškovi oko ovog vodovoda iznose 1.740.729 dinara.

Dovršeni vodovod predan je nedavno Sokolačkoj opštini na upotrebu i održavanje, čime je celo njeno vredno stanovništvo spaseno od muke i jada što ga je do sada trpelo. Na taj način je učinjeno ne samo mnogo za unapređenje jedine grane privede u ovim krajevima: stočarstva, nego je i samo stanovništvo velikog Glasinačkog polja sačuvano od epidemija i drugih neprijatnosti.

Filter 2019