Mon. Jan 18, 2021
ћирилица /latinica

Budimo jedna drugoj inspiracija, podrška i prijateljica

AUTOR: FILTER/V.P.

Udruženje žena “Viktorija” – Pale, tradicionalno je obilježilo Međunarodni dan žena – 8. mart, uličnom akcijom “40% nije ravnopravnost” uz jasnu poruku: “Budimo jedna drugoj inspiracija, podrška i prijateljica.”

Pružiti podršku je jedan od naših krajnjih ciljeva, istakla je predsjednica “Viktorije” – Mladenka Santrač.

Isti primjer slijedilo je udruženje “Ženska vizija” iz Tuzle.
Predsjednica udruženja Amela Hajvaz, istakla je da uličnom akcijom “40% nije ravnopravnost” žele podržati sve one koje nastoje biti vidljivije u politici i da žene nisu samo kvota. Podijeljen je i propagandni materijal, sa jasnim porukama svim građanima i građankama kao i onima na odlučujućim pozicijama.

Na pomenutu temu i o tome poštuje li se Zakon o ravnopravnosti polova u BiH, jesu li žene dovoljno zastupljene u politici te da li
imamo dovoljan broj žena na rukovodećim pozicijama, govorile su predsjednice aktiva žena političkih partija.

Radmila Veselinović, predsjednica Aktiva žena Demokratskog saveza DEMOS OO Pale, smatra da je potrebna fleksibilnost i ona mora postojati bez obzira na oblast kojom se pojedinac bavi.

Raditi na opštem dobru! To je naš zadatak i cilj” naglašava Veselinović.

Marina Blagojević, predsjednica Aktiva žena PDP-a OO Pale, ističe da osnovni problem predstavlja politički uticaj na zapošljavanje.

Politika bi trebala stvarati ambijent u kojem se ljudi zapošljavaju na osnovi kvalifikacije, a ne na osnovu političke opcije. Suština je u promjeni izbornog zakona, u kojem će žena sa najvećim brojem glasova dobiti jedan od mandata i to je način da ona uđe u izvršnu ili zakonodavnu vlast. Promjena izbornog zakona, osnova je za fer izbore jer samo na taj način ćemo obezbijediti ambijent za bolju budućnost i ostanak mladih u RS” istakla je Blagojević.

Danka Borisogljebski, predsjednica Aktiva žena Ujedinjene Srpske OO Pale, navodi kao osnovni problem, nedovoljnu podršku žena kao i sam mentalitet.


Ženi se sve oprašta osim uspjeha! Takođe, treba birati kvalitetan domaći kadar, kadar koji doprinosi razvoju sopstvene zajednice, naravno bez obzira na stranačku strukturu kojoj pripada. Ujedinjenje kao cilj i put ka uspjehu” izjavila je Borisogljebski.

Mladenka Santrač kao zaključak pomenute teme navodi, da se samo zajedničkim snagama dolazi do rješenja.

Žene treba probuditi, osvijestiti i aktivirati, a to je naš plan u budućnosti” poručuje Santrač.

Uključi se, informiši, sarađuj i odlučuj poručuje nježniji pol.

Filter 2019