Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /latinica

Balon sala se uklanja, radi se sportski teren

Autor: FILTER/ M.K.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i direktor njemačke organizacije GOPA u BiH potpisali su ugovor o udruživanju finansijskih sredstava za izgradnju pomoćnog sportskog igrališta pored Srednje škole “28. juni”.

Na tom mjestu od 2014. godine nalazi se balon sala koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu. Sredstva za salu donirala je zajednica Srba iz Australije. Brojni problemi prilikom kupovine, transporta, postavljanja i testiranja trajali su godinama.

Prije dvije godine organizacija GOPA potpisala je memorandum sa opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i gradom Istočno Sarajevo s ciljem revitalizacije balon sale. Urađena su dva elaborata, dva različita instituta su radila tehničku procjenu objekta i utvrđeno je da ne ispunjava standarde da se u njemu odvija nastava fizičkog vaspitanja, odnosno da predstavlja opasnost za bezbjednost učenika

Niko odgovoran nije sebi smio dozvoliti da objekat ugrozi nečiji život. Pokušali smo da vidimo može li se osigurati objekat, postojala je mogućnost da se urade ojačanja ali to je bilo jako skupo kao još jedna konstrukcija. Ta ojačanja bi imala rok od 10 godina“, rekao je Ranko Markuš direktor organizacije GOPA u BiH.


Zato je odlučeno da opština i GOPA udruženim sredstvima osposobe sportski teren. Do sredine maja teren bi brebao biti na raspolaganju učenicima, ali i svim stanovnicima ovog dijela Istočnog Sarajeva.


„Doprinos opštine u ovom projektu je oko 20 000 KM, a GOPA-e 30 000 KM. Očekujemo da ćemo do aprila ili sredine maja ovaj projekat zajednički realizovati i da ćemo konačno staviti tačku na ovu priču. Imali smo značajne troškove oko dovoza konstrukcije, montaže, ispitivanja“, rekao je Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.


Srednjoškolci od naredne školske godine više neće imati problema sa adekvatnim lokacijama za nastavu fizičkog vaspitanja Do jeseni bi trebalo da bude završena i nova sportska dvorana, koja se nalazi u neposrednoj blizini škole.

Filter 2019