Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /latinica

JELENA KRUNIĆ: Dualno obrazovanje će povezati privredu i univerzitete

Autor: SRNA

Primjena sistema dualnog obrazovanja na univerzitetima u BiH omogućiće povezivanje visokoobrazovnih ustanova sa privredom i veću mogućnost zapošljavanja diplomiranih studenata, izjavila je danas prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Jelena Krunić.

Krunićeva je uoči sastanka koji je ozvaničio početak međunarodnog “Erazmus plus” projekta “Jačanje kapaciteta za primjenu dualnog obrazovanja u BiH”, novinarima rekla da su nedostatak prakse i nedovoljne kompetencije diplomiranih studenata glavne zamjerke poslodavaca na ovim prostorima.

“Jedan od problema koji imamo u BiH jeste nedovoljna veza privrede sa visokoškolskim ustanovama. Želimo da vratimo povjerenje privrednih subjekata da visokoškolske ustanove mogu stvoriti kadar koji će imati kompetencije, znanje i vještine u skladu sa njihovim potrebama”, navela je Krunićeva.

Ona je pojasnila da je sistem dualnog obrazovanja u evropskim zemljama, kao što su Njemačka i Asutrija, prisutan više od 200 godina, ali da je riječ o potpuno novom konceptu obrazovanja u regionu.

“Iako je riječ o velikom izazovu, smatramo da je on prioritet jer će omogućiti povezivanje visokoobrazovnih ustanova sa privredom i veće zapošljavanje. Smatramo i da će dualno obrazovanje omogućiti ostanak diplomaca u BiH, a privrednim subjektima dati pozitivan impuls da možemo školovati kadar u skladu sa njihovim potrebama”, naglasila je Krunićeva.

Koordinator projekta u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Lalić rekao je da će na današnjem sastanku biti definisane programske aktivnosti za svaki univerzitet koji učestvuje u projektu, te finansijska i administrativna pravila i odgovornost svih partnera.

On je dodao da je, s ciljem sticanja neophodne prakse i edukacije, u planu posjeta renomiranim univerzitetima u EU koji već sprovode dualno obrazovanje, nakon čega će uslijediti istraživanje tržišta i pronalaženje adekvatnih kompanija koje će biti uključene u ovaj proces, kao i kreiranje studijskih programa dualnog obrazovanja.

“Želja nam je da se na prostoru BiH brzo sprovede usaglašavanje zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske i Federacije BiH sa dualnim studijskim programima i da se na taj način unaprijede kompetencije studenata, te univerziteti povežu sa tržištem rada”, istakao je Lalić.

Mirko Savić, profesor sa novosadskog univerziteta koji je koordinatorska ustanova na ovom projektu, pojasnio je da je dualno obrazovanje potpuno drugačiji pristup obrazovanju studenata koji ne treba poistovjećivati sa dosadašnjom praksom na univerzitetima.

“U dualnom obrazovanju kompanije postaju učesnik u realizaciji razvijanja studijskog programa i aktivno su uključene u to kako će izgledati kompetencije i ishodi studenata koji će završiti studije u dualnom obrazovanju. U ovom tipu obrazovanja studenti mnogo više vremena provode radeći u kompanijama nego što je to bio slučaj sa praksom”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, plan je da svaki od četiri partnerska univerziteta u BiH izabere po jedan pilot-projekat dualnog obrazovanja, a u interesu je da to budu četiri različite oblasti.

“Na osnovu tih pilot studijskih programa univerziteti bi trebalo da izgrade specifične modele dualnog obrazovanja koji će biti prilagođeni potrebama tržišta rada i kapacitetima institucija i kompanija koje su obuhvaćene ovim programom”, zaključio je Savić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedina je visokoškolska ustanova iz Republike Srpske koja je učesnik projekta.

Podršku Univerzitetu pri sprovođenju projekta pružili su Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Sastanku je prisustvovalo četrdesetak učesnika, predstavnika univerziteta u Sarajevu i Zenici, Sveučilišta u Mostaru, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te ministarstava za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Filter 2019