Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

JAHORINA: Helikopter za medicinski transport dostupan 24 časa

Autor: FILTER/ M.K.

Jedan od helikoptera Helikopterskog servisa RS od danas će biti smješten na Jahorini. Koristiće se u slučajevima hitnog medicinskog transporta.

U Olimpijskom centru se nadaju da potrebe za angažovanjem helikoptera neće biti ali su obezbijedili heliodrom i hangar na planini.

Izgradnja heliodroma i hangara značajna je za cijelu regiju jer će se helikopter koristiti kada se za to ukaže potreba i to ne samo na Jahorini.Zorislav Ivanović, pilot Helikopterskog servisa RS kaže da je njihova podrška na planini samo nastavak aktivnosti koje svakodnevno sprovode kroz širok spektar operacija.

Godinama radimo vazdušni medicinski transport. Izgradnjom hangara za helikopter na Jahorini napravljena je mogućnost podrške stanovništvu u istočnom dijelu Srpske i bržoj reakciji kada se pojavi potreba za vazdušnim transportom “, izjavio je Ivanović.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina” izjavio je da je da su uloženi maksimalni napori da bezbjednost na planini bude na najvišem nivou. Podrška Helikopterskog servisa Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite dodatni je korak ka maksimalno bezbjednom boravku na planini.

Helikopter će se na planini nalaziti 24 časa sa dva pilota i to je samo jedan od projekata koje smo ove godine ostvarili. Otvaranjem hangara i dolaskom helikoptera najviše će dobiti skijaši, jer ako helikopter spasi jedan život, uradili smo mnogo. Ljudski život nema cijenu“, rekao je Ljevnaić.

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” ističe da je ovo prvi centar u Jugoistočnoj Evropi koji može svojim posjetiocima da ponudi usluge Helikopterskog servisa.

Sve što smo realizovali na Jahorini, uradili smo i uz pomoć Vlade Republike Srpske. Ovo je kontinuirani vid podrške Vlade i premijera Srpske Radovana Viškovića, kao i direktora Helikopterskog servisa Bobana Kusturića“, naveo je Elek.

Darko Ljuboje, zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite rekao je da su pripadnici ove službe uvijek na raspolaganju građanima i privrednim društvima.

U saradnji sa opštinom Pale i Olimpijskim centrom potpisali smo ugovor o pružanju pomoći, odnosno obezbijedili smo sanitetsko vozilo i medicinskog radnika. Podršku pružamo i Ski-centru Ravna planina u omogućavanju što boljih uslova i podizanju bezbjednosti na veći nivo“, istakao je Ljuboje.

Filter 2019