Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

CIVILNA ZAŠTITA: Postrojavanje jedinica za zaštitu i spasavanje

Izvor: Srna

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite – 1. marta vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izvršio je u Istočnom Sarajevu svečano postrojavanje, smotru specijalizovanih jedinica za zaštitu i spasavanje, materijalno-tehničkih sredstava i opreme.

Novitović je, čestitajući postrojenim timovima Međunarodni dan civilne zaštite, istakao da se odaje priznanje svima koji su pomogli da Republčka uprava Civilne zaštite bude sistem koji može odgovoriti na svaku katastrofu.

On je naglasio da građanima Republike Srpske garantuje da u pripadnicima kompletnog sistema zaštite i spasavanja postoji sinergija, snaga i kvalitet da kada to bude trebalo odgovore na izazove i vrate sve ono što je do sada uloženo u ovaj sistem.

“Smotrom i prikazivanjem opreme smo pokazali da koliko smo opremljeni, a narednih dana ćemo u vježbama pokazati koliko smo osposobljeni. Građanima Republike Srpske ćemo vratiti sve ono što ulažu u nas a nama je iskrena želja da nas Srpska nikada ne upotrijebi”, rekao je Novitović.

V.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite je napomenuo i da je donio odluke o formiranju jedinica opšte namjene kao i specijaliovanih jedinica.

“U roku od 30 dana nastojimo da pribavimo sve neophodne saglasnosti i uredimo, te jedinice kako bi Vlada Republike Srpske donijela odluku o formiranju tih specijalizovanih jedinica koje bi djelovale na prostoru cijele Srpske u slučaju neblagovremenog odgovova lokalnih zajednica na katastrofe ili druge izazove koji budu pred nama”, rekao je Novitović.

Tokom ceremonije uručene su donacije Delegacije EU u BiH u vozilima i opremi, donacija Vlade RS i jedinice za implementacije projekata iz kredita Svjetske banke u vozilima i opremi koje koriste jedinice za deminiranje, čamci za jedinice za spasavanje na vodi i oprema koja je donacija Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Na smotri u Istočnom Sarajevu među postrojenim jedinicama bili su timovi civilne zašite poput Jedinice za traganje i spasavanje iz ruševina /USAR/, Jedinica za spasavanje u vodi i pod vodom, Gorske službe spasavanja, timovi za deminiranje, timovi sa pumpama i timovi za prečišćavanje vode.

Filter 2019