Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /latinica

Uslovi zakupa poslovnih prostora u novoj sportskoj dvorani

Autor: FILTER/ M.K.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je Odluku o uslovima i načinu davanja u zakup 29 poslovnih prostora u sportsko-poslovnom centru u izgradnji, u okviru kojeg je i sportska dvorana.


Poslovni prostori su nezavršeni sa obezbijeđenim priključcima struje, vode, kanalizacije. Odlukom je predviđeno da zakupac o vlastitom trošku izvrši unutrašnje uređenje prostora, a da se uložena sredstva kompenzuju kroz mjesečnu zakupninu.


Formirana je komisija koja je utvrdila koliko je još sredstava potrebno uložiti u svaki od 29 prostora, da bi dobili upotrebnu dozvolu.


Komisija je utvrdila različite iznose za 29 poslovnih prostora, pojedinačno po metru kvadratnom. Želimo da podstaknemo sva pravna i fizička lica da se prijave i odluče za djelatnost kojom žele da se bave“, rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.


Poslovni prostori nisu na prodaju, oni će ostati u opštinskom vlasništvu.


Imajući u vidu lokaciju nove sportske dvorane, Trg Srbije će biti mjesto koje će okupljati veliki broj građana i potreba za izdavanje tih poslovnih prostora će biti velika“, istakao je Ćosić.


KOLIKO ZAKUPAC TREBA ULOŽITI?


Iako su iznosi za svaki poslovni prostor različiti, navodimo samo neke primjere.
Komisija je utvrdila da se je poslovni prostro površine 29,29 m2 treba uložiti još 383 KM po m2 da bi prostor dobio upotrebnu dozvolu.
Za prostor površine 97,12 m2, potrebno je još 276 KM po m2, a za onaj površine 36,83 m2 još 330 KM po m2…
Sva uložena sredstva biće vraćena u okviru 30 odsto mjesečne zakupnine u periodu od 10 godina, koliko će biti ostavljena mogućnost za zakup prostora uz mogućnost ponovnog produženja.


POVRAT SREDSTAVA


Zakupac koji odluči završiti prostor, za sav iznos koji je platio dobiće umanjenje na mjesečnom iznosu zakupa.
Početna cijena zakupnine prostora po m2 iznosi 10 KM mjesečno.

Ugovor o zakupu zaključuje se na 10 godina sa mogućnošću produženja.
Ugovorom o zakupu između Opštine i zakupca, mjesečni iznos zakupine umanjuje se za 30 odsto, što predstavlja dio vrijednosti uloženih sredstava zakupca u opremanje poslovnog prostora.

Sve detalje objavićemo za nekoliko dana, kada se Odluka koja je usvojena na Sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, objevi u Službenim novinama grada Istočno Sarajevo.

Filter 2019