Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobitnik Plakete Univerziteta odbrane iz Beograda

Izvor: https://www.ues.rs.ba

Na svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane, održanoj 25. februara u Beogradu, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Plaketa Univerziteta odbrane koju je preuzeo rektor UIS-a prof. dr Milan Kulić.

Rektor Kulić je čestitao praznik pripadnicima Univerziteta odbrane, zaželio da nastave obrazovati profesionalne oficire, te istakao da mu predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo što je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljeno ovo priznanje.

Na svečanosti održanoj u Domu Garde na Topčideru, plakete Inspektorata odbrane dodijeljene su ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i komandantu Garde Vojske Srbije general-major Milomiru Todorović, a plakete Univerziteta odbrane primili su i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković u ime Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i prethodni rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna.

Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, samostalna je visokoškolska ustanova koja obavlja djelatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.

Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji. Ova ustanova obilježava svoj dan u znak sjećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija cjelokupne vojske.

Filter 2019