Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /latinica

SOKOLAC: Otvorena izložba fotografija “Romanijska zima”

Izvor: SRNA

Na Sokocu je večeras otvorena izložba fotografija pristiglih na foto-konkurs Planinarskog društva “Glasinac” pod nazivom “Romanijska zima” i uručene nagrade za pet najuspješnijih autora.

Prva nagrada prema mišljenju stručnog žirija i po broju glasova preko društvenih mreža pripala je Mladenu Vidoviću sa Han Pijeska za fotografiju “Prvi zimski zalazak sunca na planini Javor”.

Vidović je rekao novinarima da je prvi put učestvovao na konkursu i da nagradu shvata kao znak da treba kupiti profesionalni foto-aparat i nastaviti sa ovim hobijem.

“Planinarim i slobodno vrijeme provodim u prirodi, pa su teme mojih fotografija priroda i zalasci sunca, ali na način da u foto-objektiv uhvatim neobičan trenutak i splet zraka u krošnji drveća”, kaže Vidović.

Druga nagrada prema ocjeni tročlanog žirija uručena je Igoru Simoviću za “Panoramu Romanije u zimskom ruhu”, a treća Srpku Rajiću sa Sokoca za fotografiju “Zimsko predvečerje u Kalauzovićima”.

Drugonagrađeni Igor Simović rekao je da se fotografijom bavi više od deset godina, da je to neka njegova ljubav zbog koje je više puta i nagrađivan.

“Koristim svaki momenat da zabilježim ljepotu koja nas okružuje, to je moja priča koju želim da prenesam na svoje dijete”, naveo je Simović.

Prema broju glasova /lajkova/, drugo mjesto pripalo je Aleksi Kalajdžiću iz Foče za fotografiju “Sunčevi zraci”, a treća Momiru Tomiću sa Sokoca za fotografiju “Romanijska Lazarica u zimskom, božićnom ruhu”.

Sekretar Planinarskog društva “Glasinac” Vera Mijatović naglasila je da je tročlani žiri u sastavu: fotograf Milenko Stanković, književnik Milanko Borovčanin i novinar Velemir Elez, imao težak zadatak da odabere najbolje od 87 pristiglih, veoma kvalitetnih fotografija od 32 autora-učesnika na foto-konkursu “Romanijska zima”.

Ona je istakla da su kroz ove fotografije prikazani zimski planinski pejzaži, bogastva i ljepote prirode romanijskog kraja, susretanja u praznične dane, kulturno-istorijski spomenici i vjerski objekti i sve ono što čini jednu kompletnu turističku ponudu opštine Sokolac i šire regije.

Izložba fotografija “Romanijska zima” biće otvorena za posjetioce u prostorijama Planinarskog društva u Sportskoj dvorani u narednih sedam dana od 18.00 do 20.00 časova.

Foto-konkurs bio je otvoren od 1. do 15. januara, a najbolje fotografije izabrane su 6. februara.

Planinarsko društvo “Glasinac” osnovano je na Sokocu u julu 2009. godine i sada ima 80 članova.

Filter 2019