Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Raste broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija

Autor: FILTER/ M.K.

Posljednji podaci koje je Institut za Javno zdravstvo RS objavio pokazuju da raste broj prijavljenih slučajeva oboljelih od akutnih respiratornih infekcija.

 U šestoj nedjelji 2020. godine (02.do 09 februara), domovi zdravlja su prijavili su 7 114 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 1 473. U bolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 37 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije i to 17 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, devet u Bolnici Doboj, tri slučaja u Bolnici Prijedor, četiri slučaja u Bolnici Bijeljina i po dva slučaja u bolnicama Zvornik i Istočno Sarajevo.

Ovo je povećanje u odnosu na sedmicu ranije, kada su domovi zdravlja Republike Srpske prijavili 5 693 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 1 243. U bolnicama je u ovoj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije i to 16 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 22 u Bolnica Doboj, sedam slučaja u Bolnica Bijeljina, četiri u Bolnica Zvornik, po dva slučaja u bolnicama Prijedor i Istočno Sarajevo i jedan u Bolnici Foča.

Sezona gripa kod nas počinje u novembru i traje do aprila

Od virusa gripa oboljeti mogu svi, ali posebno su ugrožene osobe starije od 65 godina, pacijenti na hemodijalizi, pacijenti sa oslabljenim imunološkim sistemom, dijabetičari, hronični bolesnici i djeca u predškolskim ustanovama.

Kao važne preventivne mjere ljekari navode dovoljno sna, vitamina, toplih napitaka, šetnju te izbjegavanje bliskog kontakta u zatvorenom kolektivu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com