Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

PREDSTAVLJAMO: Idejno rješenje centralnog spomenika na Trgu Republike Srbije

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

Opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo sa željom osluškivanja ideja naših građana, 08. oktobra 2019. godine pozvala je sve građane da se prijave, te daju svoj prijedlog za izbor idejnog rješenje Centralnog spomenika na trgu Republike Srbije, za šta je izdvojen nagradni fond od 900 KM.

U predmetu ovog poziva navedeno je da će odabrani prijedlog za idejno rješenje poslužiti kao valjana stručna podloga za izbor idejnog, a potom i glavnog projekta Centralnog spomenika. Takođe, navedeno je i da prijedlog idejnog rješenja Centralnog spomenika asocira na istorijsku ličnost, istorijski događaj, istoriju ovog kraja, da predstavlja zasluženog pojedinca ili grupu pojedinaca iz naše dalje ili bliže prošlosti, asocira na naš narod kao kolektivitet na ovim prostorima i sve ono što predstavlja identitet našeg naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Prijedlozi građana koji su pristigli na adresu Opštinske uprave, ocjenjivani su se prema sljedećim kriterijumima:

– originalnost prijedloga;

– predloženi oblik i estetski kvalitet prijedloga idejnog rješenja Centralnog spomenika;

– Prostorni koncept prijedloga idejnog rješenja Centralnog spomenika u odnosu na urbani kontekst;

– finansijski troškovi rješenja.

U nastavku Vam donosimo konačnu rang lista za dodjelu nagrada:

Prvorangirani prijedlog – rad pod šifrom 013 114 (500 KM)

Drugorangirani prijedlog – rad pod šifrom 013 112 (300 KM)

Trećerangirani prijedlog – rad pod šifrom 013 113 (100 KM).

Pobjedničko idejno rješenje (rad pod šifrom 013 114), ovim radom predstavlja svoj pogled na centralni spomenik, šta on znači i šta predstavlja, kako bi trebao izgledati o koju to poruku nosi. Prijedlog centralnog spomen obilježja vezan je za Egzodus sarajevskih Srba, koji nose jedno veliko breme i koji su zaslužni za stvaranje grada i opstanka Republike Srpske. U opisu spomenika, predložena je izgradnja statue koje će predstavljati porodicu koja se zaustavila baš na ovom tlu, ovdje spustila svoje teške kofere i poslije Dejtona gradi svoj dom na teritoriji današnje opštine Istočno Novo Sarajevo.

Pogledajte sva tri pristigla prijedloga.

Filter 2019