Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

PISA test – objaviti rezultate učenika po entitetima?

Autor: FILTER/ M.K.

(izvor rezultata testiranja skolegijum.ba)

Nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je naveo da je odgođeno  odlučivanje o PISA projektu koji se odnosi na obrazovanje.

Istakao je da želi da Republika Srpska bude vidljiva i da se iskažu podaci Srpske.

Nismo protiv da se iskažu podaci kumulativno na nivou BiH. Ako smo mogli da napravimo energetsku i transportnu strategiju tako što smo napravili zasebne strategije u okviru nadležnosti na entitetima i sublimat za BiH i bilo je prihvatljivo za EU, smatramo da bi trebalo tako i ovo, jer je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, odnosno kantona u FBiH“, rekao je Dodik.

ŠTA JE PISA PROGRAM?

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je 1997. godine pokrenula PISA program, koji procjenjuje sposobnosti 15-godišnjaka u oblasti čitanja, matematike i prirodnih nauka, i vještine učenica i učenika u primjeni onoga što su naučili u školi na situacije iz stvarnog života.

Cilj programa je da pruži kontinuirani uvid u obrazovne politike i prakse koje direktno utiču na sticanje znanja i vještina đaka u različitim zemljama i u različitim demografskim podgrupama u svakoj zemlji.

Od prvog ciklusa testiranja, 2000. godine, do danas, u istraživanju su učestvovali đaci koji predstavljaju više od 80 zemalja i ekonomija. PISA procjenjuje do koje mjere su 15-godišnjaci, koji su na kraju obaveznog obrazovanja ili su ga već završili, stekli ključna znanja i vještine neophodne za puno učešće u modernim društvima.

PRVO TESTIRANJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina prvi put je učestvovala u PISA istraživanju 2018. godine. Ono je obuhvatilo 6.480 đaka uzrasta od 15 godina, iz 213 škola širom zemlje – odabranih metodom slučajnog uzorka. Učenice i učenici radili su dvosatni test koji nije u direktnoj vezi s nastavnim planovima i programima u BiH, nego je zasnovan na kompetencijama, te uporediv na međunarodnom planu. Pored testova, popunjeni su i upitnici, koji su takođe korišteni za tumačenje rezultata.

ŠTA NAM GOVORE REZULTATI?

Bosna i Hercegovina je u sve tri oblasti plasirana značajno ispod OECD prosjeka i nalazi se u posljednjom kvartalu od ukupno 80 zemlja.

Razlika u bodovima između BiH i OECD prosjeka u čitanju iznosi 84 boda, u matematici 83, a u prirodnim naukama 91 bod, što predstavlja skoro tri godine školovanja.

U tabeli su prikazani prosječni rezultati za sve zemlje koje su učestvovale u programu PISA 2018.

Filter 2019