Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

PALE: “Svetosavlje” obilježilo prvu godinu postojanja

Izvor: FILTER/V.P.

Članovi srpskog pravoslavnog udruženja “Svetosavlje” koje je ove godine na Savindan 2020. obilježilo prvu godinu postojanja, sinoć su u Crkvenom domu u Palama zajedno sa Crkvenom zajednicom – Pale, organizovali Akademsko veče u čast svetih otaca, Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save.

Organizatori ove svečanosti bili su sveštenik Marko Milinac, učitelj Osnovne škole “Srbija” Bojan Džilit kao i epski pjesnik ujedno i predsjenik udruženja “Svetosavlje” Saša Nikolić.

Saša Nikolić nije krio oduševljenje i uzbuđenost povodom pomenute svečanosti te je ja naš portal istakao sljedeće: “Cilj pomenutog udruženja kao i same manifestacije jeste očuvanje srpske tradicije i ujedinjenje srpskog naroda ma gdje on bio. Takođe, ne smijemo dozvoliti da đela naših duhovnih otaca odu u zaborav. Jer su se pomenuti Oci borili za očuvanje Crkve i pisma našeg naroda.

Pomenućemo samo neke od mnogobrojnih učesnika svečanog događaja a to su: mladi guslari Đorđe Nikolić i Ljubica Cvjetković kao recitator Đurđina Gajović.

Nadati se da će ovakvih događaja u našem gradu biti više, te da će ova svečana okupljanja postati duboko ukorijenjena tradicija.

Filter 2019