Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

PALE:Održana 15. Smotra recitatora

Autor: FILTER/V.Č.

Organizator je dramsko-recitatorska sekcija JU Srednjoškolski centar ”Pale”čiji voditelj je Branka Malinić Čugalj

Prvo veče Smotre, stihove srpskih pjesnika recitovali su sadašnji i bivši članovi Dramsko-recitatorske sekcije. JU Srednjoškolski centar ”Pale” predstavljalo je 18  recitatora.

Drugo veče recitovaće mališani vrtića ”Bubamara”, ”Cvrčak”, ”Bambi”, djeca Udruženja ”Sunce” i Edukativnog centra ”Big Ben”, učenici osnovnih škola ”Pale”, ”Srbija” i ”Mokro”.


Anđela Plakalović, član žirija, master profesor srpskog jezika i književnosti dugogodišnji je učesnik smotre recitatora, kako u takmičarskom segmentu tako i revijalnom.

Treću godinu za redom sam i član žirija. Često nas pitaju šta mi to gledamo i kako bodujemo. Ono što bih ja istakla jeste da su svi oni pobjednici jer su pobijedili tremu od javnog nastupa. Mi večeras imamo i gledamo taj finalni proizvod, ali iza toga stoji mnogo pripremanja da se to najbolje iznese publici– rekla je Plakalovićeva.

Branka Malinić Čugalj, voditelj dramsko-recitatorske sekcije,
kaže da učenici uvijek govore stihove naših srpskih pjesnika da bi se najprije upoznali sa našim pjesnicima, a potom će lako da se upoznaju sa stranom poezijom.

Smotra ima veoma važan značaj za očuvanje našeg jezika i našeg identiteta. Učeći stihove srpskih pjesnika djeca se sa izvora napijaju duhovnošću našeg roda na koji mogu biti ponosni. Cilj je takođe i savladavanje javnog nastupa, vježba dikcije i prije svega druženje mladih– naglašava Čugalj.


Učenica sam prvog razreda gimnazije i za mene ovo mnogo znači zbog toga što osim edukativnog značaja stičemo nova prijateljstva i upoznajemo dosta novih drugara. Smotra mi znači zbog toga što mi spoznajemo kako se nekad govorilo i što saznajemo kroz poeziju kako da se ponašamo. Pripremala sam se od oktobra mjeseca i najviše mi je pomagala profesorica Branka Malinić Čugalj i na tome sam joj zahvalna– izjavila je Katarina Mandić jedna od učesnica Smotre.

Filter 2019