Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

MOSTAR: “Šantićeva svetosavska litija”

Litija kroz Mostar

Foto izvor: Ž.Miličević

Izvor: Preokret

Više od pet stotina vjernika učestvovalo je danas u „Šantićevoj svetosavskoj litiji“ u Mostaru u znak podrške vjernicima u Crnoj Gori. Litiju su predvodili umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, mostarski paroh, protojerej Radivoje Krulj, te sveštenici Nebojša Radić i Branimir Borovčanin.

Na čelu litije bila su i djeca, polaznici Škole srpskog jezika, istorije i kulture u okviru SPKD Mostar.

Litija je krenula poslije liturgije u Staroj crkvi u Mostaru do groba Alekse Šantića na groblju Bjelušine, gdje je služen pomen i održan recital pjesniku koji je preminuo na današnji dan 1924. godine.

Od Šantićevog groba litija je ulicama Mostara hodila do parka Alekse Šantića gdje je takođe održan recital, a potom preko Kujundžiluka i Starog grada nazad do Vladičanskog dvora i opet do Stare crkve.

Litija je naišla na veliko odobravanje građana i prolaznika, te su okupljenim vjernicima mnogi mahali i upućivali izraze podrške.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je da je poruka današnje litije Šantićeva poruka da je Bog slobodu dao za čovjeka i da mi znamo svoj put. “Danas obilježavamo i godišnjicu upokojenja Alekse Šantića i poruka je da je Bog slobodu dao za čovjeka i da mi znamo svoj put i da dižemo svoj glas za pravdu, a protiv nepravde, a za čovjeka, a protiv zloupotrebe čovjeka, diktature i diskriminacije. To je naš molitveni hod danas u Mostaru“, poručio je Krulj.

Među Mostarcima u litiji bila je i poslanik u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović koja je podsjetila da je na Šantićevoj sahrani bio cijeli Mostar, a da ga je ispratio i mujezin sa munare.

Mi želimo takav Mostar, želimo poštovanje svih vjeroispovijesti, pravo svakog čovjeka i pravo na naše srpske svetinje koje su novim zakonom u Crnoj Gori ugrožene.“, kazala je Miljanovićeva.

Filter 2019