Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Lekcije Novaka Đokovića, “Mali princ” i važne pobjede protiv vremena koje ga tek čekaju

Izvor: Nedeljnik

Vrijeme koje ste izgubili gajeći ružu, toj ruži daje vrijednost.

Tako je Antoan de Sent Egziperi pisao u Malom princu.

Tenis je, sada je već potpuno očigledno, dobio svoje male prinčeve. A vrijeme, ono će biti najvažniji faktor kada se jednom bude podvlačila linija deblja od osnovne, iza koje dominira Novak Đoković.

Srpski teniser je ponovo potvrdio da je u ovom trenutku najbolji na svijetu i u vitrinama stoji novi, osmi pehar sa Australijan opena.

Uz jaku vrtoglavicu i neobjašnjivu malaksalost uspio je da pobijedi Dominika Tima, rivala koji je nadirao i tek će nadirati. Ka mreži, ka pobjedi, ka ulozi nekog novog Novaka.

U danima poslije velike pobjede, dok jedni pričaju o njegovom teškom djetinjstvu i koliko je koštao prvi reket, drugi sabiraju psovke sa tribina, a treći shvataju da je ova pobjeda pomalo omaž i Kobiju Brajantu, Đoković je zasigurno miran.

I ako nađe vremena za meditaciju, za opuštanje i oporavak, razmišljaće samo o jednoj čovjekovoj težnji – o trajanju.

Kada se jedan veliki talas povuče, postoji onaj momenat do novog talasa i upravo taj trenutak određuje da li će vas novi talas pošašoljiti po leđima i vratu ili će vas razbiti o kamenje.

Federer izgleda kao da više nikada neće podići pehar na grend slemu, a Nadal je favorit samo na jednom od četiri. I dok se njihova prednost u broju najvećih trofeja smanjuje, sa horizonta se pojavio dugo očekivani novi talas.

Jedan Dominik Tim i jedan Aleksandar Zverev i između njih još nekoliko igrača koji predstavljaju budućnost sporta.

A Đoković je u onom momentu između dva talasa.

Za titulu najvećeg svih vremena potrebno je da pobijedi trajanje, što je Federer već uradio, i da ne dozvoli ono što Švajcarac jeste. Da se pojavi neki novi Novak, sa žarom i spremnošću da stoji na osnovnoj liniji sve dok se linija ne bude podvlačila u njegovu korist.

Zato je ova pobjeda nad Timom važna. I zato će biti važno nekoliko narednih…

Da novi talas vidi da sa druge strane mreže nije neko ko se polakomio na nedodirljivost.

I da svi oni trofeji kada se zbroje dobiju vrijednost vremena koje je u njih uloženo.

Ističe 276. nedelja Đokovićevog stolovanja ATP listom. I biće ih još…

Filter 2019