Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

ISTOČNA ILIDŽA: Potpisan Sporazum o osnivanju “Dnevnog centra za zdravo starenje”

Izvor: Opština Istočna Ilidža

U Opštini Istočna Ilidža danas je potpisan Sporazum o osnivanju „Dnevnog centra za zdravo starenje“ između Opštine Istočna Ilidža, Centra za socijalni rad Istočna Ilidža, Udruženja penzionera Istočna Ilidža i Udruženja „Perspektiva plus“.

Sporazum je potpisan u okviru realizacije projekta o preventivnom programu zaštite starih lica sa područja opštine Istočna Ilidža. 

„Dnevni centar za zdravo starenje“ je namijenjen osobama treće životne dobi, sa ciljem da ih aktivira, omogući zdravo mentalno i fizičko starenje, te kroz razne radionice, edukacije, promocije, tematska druženja, zadovolji socijalne potrebe osoba treće životne dobi. 

Jedan od ciljeva jeste da se ovoj kategoriji stanovništva osigura prostor gdje će boraviti tokom dana, družiti se i ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović osvrnuo se na težak položaj osoba treće životne dobi i rekao nešto više o samom Centru: „Ove osobe se nalaze na margini društva, sa veoma niskim primanjima. Svjesni njihovog teškog položaja, odlučili smo se na ovaj korak. Opština Istočna Ilidža će ustupiti i opremiti prostor za smještaj Centra na dijelu Mjesne zajednice Kula. Plan je da se ovakvi Centri pokrenu i u ostalim mjesnim zajednicama opštine Istočna Ilidža, tako da sve osobe preko pedeset godina, za koje je Centar namijenjen, imaju mjesto gdje će provesti kvalitetno vrijeme.“

Načelnik Božović je takođe najavio da bi se u okviru „Centra za zdravo starenje“ u budućnosti mogla pokrenuti narodna kuhinja. 

„Imajući u vidu broj socijalno ugroženih, koji nisu samo osobe treće životne dobi, osnivanje jedne ovakve kuhinje je potreba našeg društva“, istakao je načelnik opštine. 

Direktor udruženja „Perspektiva plus“ Rajka Simanić je naglasila da će ovo biti mjesto koje će na kvalitetan i aktivan način ispuniti vrijeme naših najstarijih sugrađana, te da se veoma raduje ovom projektu. 

Bosa Kalinić, direktorica Centra za socijalni rad Istočna Ilidža, najprije se zahvalila načelniku opštine Istočna Ilidža na razumijevanju za potrebe osoba treće životne dobi, te naglasila da oni nisu teret zajednice već njena snaga, s obzirom na ogromno životno iskustvo iza sebe. 

„Često nam je ova kategorija stanovništva usamljena, a nikako ne bi smjeli da budu izolovani i na margini društva“, naglasila je direktorica Centra za socijalni rad.

Sekretar udruženja penzionera Danilo Dragović pohvalio je ovaj projekat, istakavši da je veoma značajan za penzionere koji se nalaze u veoma teškoj situaciji. 

„Prema nekim ranije rađenim istraživanjima četrdeset jedan odsto penzionera na opštini Istočna Ilidža prima penziju u visini od 168 KM do 400 KM. Imali smo jednu penzionerku koja je u Udruženje donijela pola litre rakije da kupimo, da bi ona od tog novca nabavila hljeb i mlijeko.“

Prostor namijenjen za Centar postoji. Potrebno je izvršiti određeno renoviranje, koje ne iziskuje velike troškove. Očekivanja su da se sa realizacijom projekta započne u narednih trideset dana.  Nosilac aktivnosti u „Centru za zdravo starenje“ biće nevladina organizacija „Perspektiva plus“, dok će se Centar finansirati iz budžeta Opštine Istočna Ilidža.  

Filter 2019