Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

“Istorijski alarm”-Britanija napustila EU

Velika Britanija je u ponoć napustila Evropsku uniju.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ocijenio je da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja “istorijski alarm” koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim građanima “više nego ikad” potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promjene, migracije i tehnološki napredak.

Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u cijeloj Evropi, i da nas natjera na razmišljanje”, kazao je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pregovori o budućem britanskom odnosu s Evropskom unijom neće biti laki i obećala da će pomoći da EU bude uspešna posle Bregzita.

Merkel je u video poruci rekla da je izlazak Velike Britanije iz EU “duboki lom za sve…”

Zastava Evropske unije skinuta je juče sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu, što je simboličan potez izlaska te zemlje iz Evropske unije. Gotovo istovremeno, britanska zastava uklonjena je iz hola zgrade Evropskog savjeta.

Zastava Velike Britanije biće spuštena i sa zgrade Evropske komisije i stavljena na mjesto na kom se nalaze zastave zemalja koje nisu članice EU.

Filter 2019