Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

INS: Podrška udruženju sa četvero i više djece

Izvor: SRNA

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je danas tokom susreta sa predstavnicima Udruženja “Naša budućnost” puno podšku djelovanju ovog udruženja koje okuplja porodice sa četvoro i više djece.

Tokom današnjeg sastanka postignut je dogovor za sveobuhvatnu podršku višečlanim porodicama, što će se ogledati kroz stipendiranje učenika, podsticaje u zapošljavanju, kao i učešće u troškovima prevoza učenika, saopšteno je iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić i predstavnici Udruženja razgovarali su i o unapređenju buduće saradnje sa ovim udruženjem koje je osnovano 2006. godine i djelovalo na području grada Istočno Sarajevo, ali se od 2014. godine razdvojilo po opštinama.

Prema riječima predstavnika ovog udruženja, koje broji oko 30 aktivnih članova, kao i 20 porodica čija djeca imaju 26 i više godina, “Naša budućnost” proglašeno je za organizaciju od opšteg značaja i uvršteno u opštinski budžet.

Opštinska uprava, naveo je Ćosić, kontinuirano djeluje na poboljšanju populacione politike na lokalnom nivou, o čemu svjedoče mjere i aktivnosti koje se sprovode iz godine u godinu.

Među prvim značajnijim mjerama ističe se uvođenje Pravilnika o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici opštine Istočno Novo Sarajevo koji je usvojen u junu mjesecu 2014. godine.

Navedeni Pravilnik obuhvata jednokratnu novčanu pomoć za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, i jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete, navodi se u saopštenju.

Kako bi se što bolje radilo na poboljšanju ukupne populacione politike, 2018. godine izvršeno je proširenje navedenog Pravilnika novom stavkom, koja obuhvata jednokratnu novčanu pomoć za porodice sa četvoro i više djece.

Iz Opštine navode da lokalna samouprava konstantno radi i na unapređenju uslova za boravak djece u Predškolskoj ustanovi “Patrijarh Pavle“, te iz opštinskog budžeta za tekuću godinu planira izdvajanje sredstva u iznosu od 80.000 KM.

Filter 2019