Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

INS: Obilježen Dan boračke organizacije

Izvor: SRNA

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju Vraca, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo odala je počast svim poginulim srpskim borcima i obilježila Dan boračke organizacije i Dan boraca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragiša Tuševljak naveo je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 608 boraca Prve sarajevske brigade, od kojih je 135 sahranjeno na groblju Vraca.

On je dodao da je na groblju Vranješ sahranjeno 96, a na porodičnim grobljima 93 srpska borca.

Tuševljak je rekao novinarima da Boračka organizacija može biti zadovoljna statusom porodica poginulih boraca kada je riječ o stambenom zbrinjavanju i invalidninama, ali da nisu zadovoljni statusom demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida.

Nadamo se da ćemo istrajati u ostvarenju boljeg statusa demobilisanih boraca, kao i u namjeri da sva djeca poginulih boraca do kraja godine budu zaposlena“, naglasio je Tuševljak.

Govoreći o aktivnostima Boračke organizacije u narednom periodu, on je istakao da im je namjera da do 20. maja – Dana Prve sarajevske brigade, u mjesnoj zajednici Lukavica postave spomen-ploču poginulim saborcima, te da na Trgu “Srbija” bude postavljeno centralno spomen-obilježje svim poginulim srpskim borcima.

Za mene je najznačajnije da smo na inicijativu naše organizacije od opštine dobili 35.000 KM za sanaciju spomen-obilježja na 16 seoskih grobalja u kojima su sahranjena 93 srpska borca. To ćemo prioritetno da radimo u ovoj godini“, kaže Tuševljak.

On je zahvalio načelniku opštine Ljubiši Ćosiću, gradu Istočno Sarajevo i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve za pomoć i podršku koju im uvijek nesebično pružaju.

U okviru obilježavanja 14. februara – Dana Boračke organizacije i Dana boraca Vojske Republike Srpske, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo proteklih dana je organizovala niz aktivnosti.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 12. februara je postavljena izložba ratnih fotografija koju će zainteresovani moći da pogledaju do ponedjeljka, 17. februara.

Delegacija Boračke organizacije zajedno sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem posjetitila je porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide u njihovim domovima.

Ćosić je juče uručio jednokratnu novčanu pomoć za 50 najugroženijih demobilisanih boraca, a sinoć je u Kulturnom centru prikazan dokumentarni film “Ratne priče sa Košara”.

Boračka organizacija je ove aktivnosti realizovala u saradnji sa opštinom, Kulturnim centrom i Crkvenom opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Filter 2019