Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Završena posjeta ruske delegacije našem gradu

Izvor: SRNA

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i zamjenik gradonačelnika ruskog grada Kolomona Pavel Rodin danas su u Istočnom Novom Sarajevu položili vijenac kod spomenika ruskom dipolomati Vitaliju Čurkinu.

Rodin je zahvalio srpskom narodu i Istočnom Sarajevu za ukazano poštovanje jednom od, kako je naveo, najboljih ruskih diplomata.

Prema njegovim riječima, brojni ruski i srpski političari i diplomate su, u periodu kada zapadni mediji pokušavaju da falsifikuju istoriju ova dva naroda, morali da stoje na braniku istorije i pobjede, a jedan od tih je bio i Čurkin.

Zahvaljujemo našoj braći Srbima i ovom gradu što su nam omogućili da danas stojimo kod ovog spomenika i odamo počast jednom od najboljih ruskih diplomata – Vitaliju Ivanoviču Čurkinu”, naglasio je Rodin.

Rodin je zahvalio i gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću za ukazano gostoprimstvo, te izrazio uvjerenje da će uspostavljena saradnja biti plodonosna i korisna za oba grada.

Lučić je poručio da srpski narod nikada ne smije zaboraviti diplomatu koji je u Savjetu bezbjednosti UN izgovorio čuveno “NE” o rezoluciji o Srebrenici.

On je naveo da je jutros za rusku delegaciju upriličen obilazak srpskih svetinja u Sarajevu, gdje su ih upoznali sa problemom oduzete imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u tom gradu.

“Ruska Federacija je veliki saveznik Republike Srpske i smatramo da na ovakav način treba da se upoznaju, a potom nam i pomognu u borbi da srpska zemlja i imovina SPC što prije budu vraćene pravom vlasniku i da napokon budemo jednaki sa ostalim konfesijama u Sarajevu i BiH”, zaključio je Lučić.

Današnjim polaganjem cvijeća kod spomenika Čurkinu završava se trodnevna posjeta delegacije grada Kolomne, koja je počela u četvrtak, 27. februara.

Filter 2019