Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Ekskurzije za osnovce će koštati najviše 364 KM?

Izvor: Srpskainfo

Učenička ekskurzija za osnovce u Srpskoj ne bi trebalo da košta više od 70 odsto najniže plate ili trenutno 364 KM, dok za srednjoškolce ona ne bi smjela da bude skuplja od oko 563 KM, odnosno 60 odsto prosječne plate u RS.


Smatraju tako u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gdje pripremaju izmjene pravilnika o izvođenju ekskurzija za osnovce i srednjoškolce i namjeravaju da prvi put uvedu ovakvo ograničenje za cijenu đačkih ekskurzija.

Ministarka Natalija Trivić kaže da su analizirali stanje u školama i utvrdili da oko 20 odsto učenika ne ide na ekskurzije, zbog njihovih visokih cijena.

Kako bismo omogućili svoj djeci odlazak na ekskurziju, pripremamo izmjene pravilnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Cilj je da roditelji bez velikih odricanja mogu djeci da priušte ekskurziju. Osnovni paket ekskurzije, koji se odnosi na prevoz, smještaj i troškove turističkog vodiča, mora biti usklađen sa standardom u RS, to jest s primanjima roditelja. Zato će u pravilnicima biti definisano da u osnovnoj školi ponuda cijene ekskurzije po učeniku ne može biti veća od 70 odsto neto minimalne plate, a u srednjem obrazovanju 60 odsto od prosječne plate u RS – ističe ministarka Trivić.

U pripremi su izmjene Pravilnika o načinu organizovanja proširenog programa u osnovnom obrazovanju i Pravilnika o izvođenju ekskurzija i izleta u srednjem obrazovanju, a očekuje se da na snazi budu od sljedeće školske godine.

Računica


U školama pozdravljaju sve inicijative koje idu u korist učenika i roditelja, ali kako bi sve to moglo da izgleda u praksi ne mogu da predvide. Jedni vjeruju da će to donijeti red u ovoj oblasti, dok se drugi pitaju šta se može desiti ako turističke agencije ne nađu računicu da rade ekskurzije ispod predviđene cijene.

Direktorima je najvažnije da su djeca bezbjedna na tom putovanju i da dobiju uslugu koju su roditelji platili, a da li će te cijene biti prihvatljive i turističkim agencijama, vidjećemo. Lično mislim da ne bi trebalo da bude problema, jer u našoj regiji i sada ekskurzije uglavnom ne prelaze iznos koji je spomenula ministarka – kaže direktorka OŠ “Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu Danijela Mrda.

U školi istog naziva u Banjaluci upravo su, kažu, završili proceduru ugovaranja ekskurzije u Crnu Goru za male maturante, koja će koštati 389 KM, odnosno 25 KM više od najavljene maksimalne cijene.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj, nema dilemu – bilo je vrijeme da se ovo uradi.

Susretali smo se često sa situacijom da prijavljene agencije diktiraju cijene i onda imamo istu ekskurziju, a različite cijene. Mislim da će ovo donijeti reda, a ne očekujem baš da će nam nedostajati ponuda. Agencije će se, vjerujem, u to uklopiti – kaže ona, dodavši da su cijene ekskurzija za srednjoškolce u ovoj regiji obično od 410 do 450 KM.

U turističkim agencijama, ipak, nisu tako sigurni da će moći da se uklope u predviđene okvire, jer cijene, kažu, ne diktiraju oni već hoteli, prvenstveno oni koji uopšte hoće da prime ekskurzije, ali i prevoznici. A sve je to, kažu, samo poskupljivalo posljednjih godina.

Da li će to značiti da će ekskurzije biti kraće ili da će se ići na neka druga, jeftinija mjesta, to ne možemo sada reći – kažu u jednoj banjalučkoj turističkoj agenciji koja izvodi đačke ekskurzije.

Samo na lokalna izletišta


Fakultativni izleti bi se ubuduće pojedinačno obračunavali, u zavisnosti od toga za šta se učenici i roditelji odluče. Novina je i da će se škole u prirodi za osnovce organizovati isključivo u petom razredu, a izleti biti jednodnevni i organizovani u opštini u kojoj se škola nalazi.

Smatramo da izleti služe za rekreaciju djece i svaka lokalna zajednica ima izletište gdje ih može organizovati, pa čak i da odu pješke do destinacije. Kroz izmjenu nastavnih planova i programa biće definisane i posjete određenim istorijskim i kulturnim znamenitostima u RS – kaže Natalija Trivić.

Filter 2019