Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Velika potražnja za stanovima na Palama

Izvor: SRNA

Na području opštine Pale vlada velika potražnja za stanovima zbog ekspanzije i razvoja Jahorine kao turističkog centra i “Ravne planine”, rekao je Srni direktor firme “Stanišić” Njegoš Poljaković.

Prije dvije godine bila je veća potražnja za stanovima u Istočnom Sarajevu, a sada je obrnuto. Razvoj Jahorine povećao je potražnju na području Pala“, ističe Poljaković.

On je naveo da se ova firma bavi stanogradnjom na području Pala i Istočnog Novog Sarajeva, te da nove stanove prodaje po cijeni od 1.450 KM do 1.700 KM po metru kvadratnom sa uračunatim PDV-om, a poslovne prostore od oko 1.500 do 2.000 KM.

To su cijene na Palama i u Istočnom Sarajevu, a što su lokacije zgrada bliže centru, rađene luksuznije i kvalitetnije, cijena je bliža 1.700 KM po metru kvadratnom“, precizirao je Poljaković.

On je naveo da razlog poskupljenja jesu i uslovi koji su nametnuti pojedinim zakonima.

Zakon o zaštiti požara traži da svaki stambeni objekat ima posebno protivpožarno stepenište”, naglašava Poljaković i pojašnjava da to smanjuje broj kvadrata za prodaju, a poskupljuje samu gradnju.

On je rekao da drugi razlog jeste i poskupljenje radne snage na tržištu i satnica majstora koja je mnogo veća u odnosu na pretprošlu godinu.

Prosjek majstorskih dnevnica iznosi 100 KM, a pomoćnog radnika pola od toga“, navodi Poljaković.

Iz agencije za nekretnine “Val” sa Pala ističu da su cijene korigovane, posebno novogradnja, gdje imaju blagi porast u prethodnim godinama i cijena iznosi od 1.400 KM po metru kvadratnom, a razlog za to je uticaj razvoja Jahorine.

Filter 2019