Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

BOLNICA “SRBIJA”: Utvrditi eventualnu odgovornost zdravstvenih radnika

Doktori Bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva izrazili su iskreno i duboko žaljenje pacijentu bolnice i njenoj porodici zbog gubitka ploda koji se dogodio 17. februara, te zatražili da nadležni utvrde da li postoji odgovornost zdravstvenih radnika.

U saopštenju Bolnice “Srbija” navedeno je da povodom ovog neželjenog događaja doktori traže da nadležni organi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pravovremeno, objektivno i detaljno utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti i donesu odluku o eventualnom postojanju odgovornosti zdravstvenih radnika koje su u njemu učestvovali.

Stoga, upravo s ciljem utvrđivanja istine pozivamo javnost, štampane i elektronske medije da poštuju svoje obaveze i da istinito i objektivno izvještavaju o ovakvim događajima u zdravstvu, a ne da se kao u ovom slučaju grubo negira osnovno načelo istine, a to je presumpcija nevinosti svakog građanina, pa i postupajućeg zdravstvenog osoblja“, istaknuto je u saopštenju.

Iz ove zdravstvene ustanove skreću pažnju javnosti da doktori medicine postaju žrtve medijskog linča i stavljanja na stub srama putem društvenih mreža i senzacionalističkog izvještavanja nekih medija koji i prije sprovođenja formalne istrage i pokretanja krivičnog postupka, punim imenom i prezimenom javno prozivaju doktore medicine i proglašavaju ih krivim i odgovornim za razna djela.

Smatramo da ovo ugrožava osnovna prava, narušava našu bezbjednost, dignitet struke i lično dostojanstvo ljekara koji dugi niz godina stručno, profesionalno i časno, često i nadljudskim naporima u otežanim okolnostima obavljaju svoj posao“, navedeno je u saopštenju.

Iz Bolnice “Srbija” traže i pozivaju da se doktorima ove ustanove, kao i drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, osim odgovornosti koju imaju u zdravstvenom sistemu, omogući i zaštita njihovih osnovnih prava i da se poštuje ljudski i profesionalni dignitet svakog ljekara.

Filter 2019