Tue. Jun 6, 2023
ћирилица /latinica

Posjeta patrijarha Varnave Sarajevu-budući svetitelji u litiji pored Vijećnice

Autor: FILTER/A.K.

Patrijarh Varnava, rođen u Pljevljima kao Petar Rosić, na čelu SPC bio je samo sedam godina. Izabran je za patrijarha 1930. godine, u svojoj pedesetoj godini života. Pod sumnjivim okolnostima umro je 1937. godine. Bio je patrijarh u teškim i nesigurnim godinama u vrijeme dolaska nacista na vlast u Njemačkoj, ubistva kralja Aleksandra i Španskog građanskog rata. Nije potvrđena, ali ni demantovana tvrdnja da je otrovan zbog svog nepomirljivog stava oko stvaranja konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije.

U jesen 1933. godine posjetio je gradove Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Mostar,Nevesinje, Trebinje…). U Sarajevu je bio 16. i 17. septembra, da prisustvuje proslavi sedamdesetogodišnjice Saborne crkve, koja je počela da se gradi 1863 godine.

Neko drugo Sarajevo

Gledajući stare fotografije i čitajući opise iz štampe koja je izvještavala o patrijarhovom dolasku, vidi se neko drugo Sarajevo. Sarajevo u kojem su u litiji pored patrijarha, sarajevskim ulicama hodali i dvojica kasnijih svetitelja, Sv. Nikolaj Žički i Sv. Petar Sarajevski. U istoj toj litiji učestvovale su hiljade sarajevskih Srba koji će za nepunu deceniju biti masovno odvođeni u logore iz kojih se većina neće vratiti.

Na željezničkoj stanici

U odboru za doček patrijarha na željezničkoj stanici na Marindvoru bili su najviši predstavnici civilne i vojne vlasti, kao i crkveni velikodostojnici, ali i članovi raznih udruženja. Između ostalih, tu su bili mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić, ban Drinske banovine Velja Popović, gradonačelnik Sarajeva Asim-beg Mutevelić, njegov zamjenik Dušan Jeftanović, senator Atanasije Šola, komadant armije general Belić i mnogi drugi. Ostalo je zabilježeno da je Srpsko pjevačko društvo Sloga došlo u ponom sastavu, a sva ostala društva su poslala svoje delegacije.

Voz je stigao sa zakašnjenjem u 1 čas posle podne. Patrijarh je u purpurnoj odeći, sa patrijarškom palicom izašao iz vagona. Pred vagonom iz koga je izašao, bio je položen ćilim, a dočekan je gromoglasnim uzvicima “Živio!“.

Delegacija koja je doputovala sa patrijarhom je bila brojna, pa su se tu našli episkop ohridsko-bitoljski Nikolaj Velimirović, episkop bački Irinej Ćirić, episkop moravički Vikentnje Vujić, arhimandrit Sava Trlajić, beogradski prota g. Milivoj Petrović, protođakon Uglješa Jelić i đakon Branko Petrović.

Pozdravnu riječ dobrodošlice uputio je Dušan Jeftanović koji je između ostalog rekao: “Naše građanstvo pozdravlja najvišeg dostojanstvenika Srpske pravoslavne crkve, one crkve koja se uvijek, u najtežim vremenima naše slavne, ali tragične prošlosti, odlikovala najširom vjerskom tolerancijom. Mi znamo da je Srpska pravoslavna crkva uvijek gajila srdačnu saradnju sa svim ostalim vjeroispovjestima, imajući pred očima samo dobro naroda i otadžbine, ali znamo i da je ona sa svojim predstavnicima pokazivala uvijek puno razumijevanje za opšte nacionalne ideale, podnoseći sa svojim narodom sve žrtve za narodno oslobođenje, dijeleći sa njim i dobro i zlo.”

Patrijarh Varnava je uzvratio na pozdravne riječi govorom u kojem je istakao potrebu za jedinstvom i tolerancijom. “Svaki onaj, koji ne misli da zajednički sarađuje za ovu našu krvlju stečenu veliku Jugoslaviju, našu državu, znajte da će biti izdajnik ove zemlje. Nećemo ga mi proklinjati, no one duše gore koje nas sa visokih nebesa gledaju.

Nakon pozdrava velika povorka je pošla do Saborne crkve, gdje je patrijarha pozdravio mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić. Pred automobilima u kojima su se vozili zvanični predstavnici išao je jedan odred seoske konjice. Dolazak patrijarha pred mitropoliju bio je dočekan paljbom iz prangija i sviranjem muzike. Patrijarh je prisustvovao večernjoj službi u Sabornoj crkvi.

Litija od Saborne do Stare crkve u Sarajevu

Drugi dan patrijarhove posjete počeo je arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi. U liturgiji su činodejstvovali mnogobrojni sveštenici, a na jektenija je odgovaralo pjevačko društvo Sloga.

Nekon liturgije, uslijedila je litija ulicama Sarajeva u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi i u kojoj su nošeni crkveni barjaci. Procesija je krenula sa vojnom muzikom na čelu. Za muzikom je išla četa vojnika, a onda je išla duga povorka u kojoj su uzeli učešća seljaci iz okoline, trgovačka omladina, pitomci Šegrtskog doma, osnovne škole, zanatske škole, djeca iz građanskih škola, Trgovačka akademija, Srednja tehnička škola, sve gimnazije, pjevačka društva i pitomci Bogoslovije. Iza bogoslova išlo je oko 30 sveštenika, za kojima su išli arhijereji, mitropolit Petar Zimonjić, episkop Nikolaj, episkop Irinej i episkop Vikentije. Za njima pod “nebom” koji su nosili bogoslovi, išao je patrijarh Varnava sa žezlom i krstom u ruci, blagosiljajući narod. Iza “neba” kretali su se visoki dužnosnici i ugledni građani. Litija se protezala od Saborne do Stare pravoslavne crkve.

Nakon litije patrijarh je primao u mitropoliji predstavnike crkvenih n građanskih vlasti. Na večernjoj službi, na jektenija je odgovarao Ruski pjevački hor.

Filter 2019