Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Otkrivena spomen – ploča poginulim fudbalerima “Romanije”

Izvor: Paljanske novosti

Spomen – ploča posvećena borcima poginulim u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu, koji su nastupali za Fudbalski klub „Romanija“, otkrivena je danas i osvećena u kompleksu Sportsko – rekreativnog centra „Vlajko Petrović“ na Palama.

Ploču su otkrili sinovi nekadašnjih fudbalskih vedeta „Romanije“ koji su dali svoj život za stvaranje Republike Srpske.

Milan Petrović, sin čuvenog Vlajka Petrovića po kojem stadion paljanskog prvoligaša nosi ime, zahvalio je rukovodstvu kluba i svima koji su doprinijeli da se ova ploča postavi.

Hvala rukovodstvu `Romanije`, predsjedniku kluba Aleksandru Lasici i načelniku Bošku Jugoviću za sve što su učinili da se žrtve ne zaborave. Moj otac, Vlajko Petrović, bio je jedan od nosilaca izgradnje ovog stadiona koji je otvoren 1. septembra 1985. godine, bio je poznati fudbaler, kao i predsjednik kluba. Teško je bilo šta reći, ali još jednom hvala svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje“, naglasio je Petrović.

Predsjednik FK „Romanija“ Pale Aleksandar Lasica istakao je da je inicijativa za postavljanje spomen – ploče potekla od prethodnog predsjednika kluba, Nenada Đapića, ali da su se tek ove godine stekli uslovi za njeno postavljanje.

Napokon smo danas svjedoci da ove ljude na ploči nismo zaboravili i sigurno da oni ne smiju biti samo naša prošlost. Ovim činom smo pokazali da oni moraju biti naša sadašnjost, a naravno i naša budućnost, jer svi igrači koji budu nosili dres `Romanije` moraju znati ko su ovi ljudi. Da nije bilo njih, mi sigurno ne bi bili ovdje, igrali fudbal i `Romanija` ne bi bila to što jeste“, rekao je Lasica.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je otkrivanje ove ploče realizovano povodom Krsne slave Boračke organizacije, Svetog Velikomučenika Dimitrija – Mitrovdana.

Ovo je najmanje što možemo učiniti za ove ljude, a imali smo dilemu da li da ploču postavimo vani ili unutra. Shvatili smo da je bolje da to učinimo vani, jer veliki broj gostujućih ekipa dolazi da odigra meč sa `Romanijom` i važno je da svi fudbaleri vide ko su ovi ljudi. Boračka organizacija nastoji da njeguje tekovine Odbrambeno – otadžbinskog rata i obilježava značajne datume i događaje iz tog vremena. Veoma je važno njegovati kulturu sjećanja na sve naše žrtve“, naglasio je Parađina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović smatra da je današnje postavljanje spomen – ploče legendama FK „Romanija“ čin oduživanja za sve ono što su oni uradili kako bi Republika Srpska postojala.

Oni su dali svoj život za stvaranje Republike Srpske i naša obaveza je da čuvamo sjećanje na njih. Najmanje što možemo učiniti u ovom trenutku je otkivanje ove ploče, a ono što slijedi je ulaganje u infrastrukturu kluba, očuvanje samog kluba. `Romanija` se nalazi u budžetu opštine Pale i mi smo deblokirali račun kluba koji je zaživio i to se vidi kroz njihove rezultate. Ulaganjem u klub, ulažemo i u ono za šta su se borili ovi ljudi, u Republiku Srpsku i sport u njoj“, rekao je Jugović.

Vijence na spomen – ploču posvećenu borcima poginulim u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu, koji su nastupali za Fudbalski klub „Romanija“, položili su članovi porodica, predstavnici paljanske Boračke organizacije, delegacije Opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo.

Na ovom spomeniku nalaze se imena i fotografije osam nekadašnjih fudbalera, Aleksandra Gluhovića, Miroslava Radovića, Draga Lazarevića, Dražana Jasike, Nenada Pavlovića, Vlajka Petrovića, Zdravka Pavlovića i Božidara Golijanina.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com