Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Horski festival “Dani Sloge”

SPD “Sloga” najavljuje Festival horske muzike pod nazivom ,,Dani Sloge” u Sarajevu koji će se održati u periodu od 22. do 24. novembra 2019.g.

Blagoslovom i pokroviteljstvom Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita dabro-bosanskog Hrizostoma, ,,Sloga” će biti domaćin raznim horovima i ansamblima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. 

Uz dvije koncertne večeri svi horovi će zajedno pjevati i na Arhijerejskoj liturgiji, pa će time ovaj festival revijalnog tipa, pružiti jednu potpunu novu dimenzije horskog zajedništva koja je danas zapostavljenja u moru takmičarskih festivala.

Pored domaćina SPD ,,Sloga”, nastupiće horovi sa kojim gaje veze od vremena njihovog osnivanja i horovi koji su nedavno osnovani: 

1. Prvo beogradsko pevačko društvo Beograd

2. Srpsko pjevačko društvo ,,Jedinstvo” Banja Luka

3. Crkveni hor ,,Sveti Marko” Podgorica

4. Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo ,,Pobratimstvo” Foča

5.  Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Pale

6. Ženski vokalni ansambl ,,Dar” Banja Luka

7. Muški vokalni ansmbl ,,Pojci Hrama Svetog Save” Beograd

Pored pomenutih horova na Liturgiji će se pridružiti i Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Otvaranje Festivala i prvo koncertno veče održaće se u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu 22. novembra (petak) sa početkom u 19.00. 

Drugi dan festivala pored aktivnosti predviđenih za horove-učesnike, u svom rasporedu imaće još jedan koncert. Ovog puta u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, takođe u terminu od 19.00.

Poslednji dan i zatvaranje festivala je u Sabornoj crkvi, gdje će zajednički hor svih učesnika pjevati na Arhijerejskoj Liturgiji od 09.00 časova. Očekuje se zajedničko pjevanje preko 150 horskih pjevača koji će svojim glasovima upriličiti ovogodišnju jubilarnu proslavu 800 godina od samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i formiranja Mitropolije Dabrobosanske. 

Ovo je ujedno i jedini horski festival ove vrste u Sarajevu, koji će nastaviti tradiciju horskih sabranja koje SPD ,,Sloga” njeguje od svog osnivanja i davne 1888. g. 

Poseban cilj ovog Festivala jeste da SPD „Sloga“, sa svojom poznatom istorijom i tradicijom okupi horove koji već imaju zavidnu reputaciju, a i one koji su nedavno osnovani, čime će doprinijeti razvoju naše horske kulture, tj.razvoju amaterizma, iz koga se kasnije mogu očekivati i veći stvaralački rezultati.

Za sve sadržaje festivala ulaz je besplatan, pa iz SPD “Sloga” pozivaju publiku da ih podrži u što većem broju, a oni zauzvrat obećavaju nesvakadišnji doživljaj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com