Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Horski festival “Dani Sloge” primjer sjajne organizacije

Autor: FILTER

U organizaciji SPD ”Sloga” iz Sarajeva i CO Sarajevo – saborna crkva, održan   je horski festival SPD ”Sloga” od 22. do 24. novembra 2019. godine  u Sarajevu. Horski festival je zamišljen kao završna mitropolijska manifestacija ovogodišnjeg obilježavanja 800-godišnjeg jubileja autokefalnosti SP Crkve i kreiranja mitropolije Dabro-bosanske (1219-2019).

U ovom veličanstvenom festivalu na radost kako organizatora tako isto i pokrovitelja i svih ljubitelja horske muzike sabralo se ono što je najljepše u srpskoj crkvenoj muzici danas : Prvo beogradsko pjevačko društvo iz Beograda, Mješoviti hor SPD ”Jedinstvo” iz Banja luke, Crkveni hor ”Sveti apostol i evanđelist Marko” iz Podgorice,  SPD ”Sloga” iz Sarajeva,  SPCPD ”Pobratimstvo” iz Foče, Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu iz Pala,  Ženski vokalni ansambl ”Dar” iz Banja Luke,  ”Pojci hrama Svetoga Save” iz Beograda.

Otvaranje Festivala i prvo koncertno veče održano je u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu 22. novembra. Pozdravnu riječ održao je Rade Radović, dirigent Kamernog hora
Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu .

U Kraljevini Jugoslaviji i vremenima prije tih, pjevačka društva na našim prostorima imala su daleko veći značaj i ugled, ali su i njihovi međusobni odnosi bili prisniji. Iako se mnogo teže i sporije putovalo, ona su gostovala jedna kod drugih, uvijek praćena velikim interesovanjem tadašnje zajednice. U takvoj sabornosti vidim i ulogu ovog festivalskog skupa – „Dana Sloge“. Svojevremeno je veliki Mokranjac, kročivši na sarajevsku zemlju bio dočekan od stotina, pa i hiljada ljudi, a za grad Sarajevo je to bio događaj od prvorazrednog značaja. Da, svakako, bila su to druga vremena, ali sjećamo ih se zato što i danas, kada čujemo njegovu na primjer Heruvimsku pjesmu, ili neku od njegovih rukoveti naša srca zatrepere. I to je opštecivilizacijska vrijednost koja pripada svima nama, svim narodima na ovom prostoru” rekao je, između ostalog, Radović.

Drugi dan festivala pored aktivnosti predviđenih za horove-učesnike, u svom rasporedu imao je još jedan koncert. Ovog puta u Domu Oružanih snaga u Sarajevu.

U sklopu festivala održano je predavanje i radionica na temu: “Zašto je važno da pjevači crkvenih horova i njihovi dirigenti uče i pjevničko pojanje” dr Predraga Đokovića.

Kao kruna ovih horskih svečanosti, festival je zatvoren je u Sabornoj crkvi, gdje je zajednički hor svih učesnika pjevao na Arhijerejskoj Liturgiji. Na svetoj arhijerejskoj liturgiji pjevali su sve članovi pomenutih horova i društava te  Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com