Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Učenici o Natalijinoj ramondi

Autor: FILTER/ M.K.

Današnji dan obilježava se kao dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Natalijina ramonda simbol je koji predstavlja stradale Srbe utkane u mir, njih 1 247 435.

Učenici Srednje škole „28.juni“ iz Istočnog Sarajeva danas su sugrađanima govorili o ovom simbolu.

Sekcije “Turistički potrošač” i “Preduzetništvo” Srednje škole “28.juni” predstavile su turističku instalaciju “Natalijina ramonda”.

Predstavljanje Natalijine ramonde

Da i među našim generacijama ostane sjećanje na to i da se na neki način svake godine spomene“, rekla nam je Katarina Ratković.

Želimo da podignemo svijest o našem narodu, o tome koliko nama znači. Hoćemo da se prošire informacije koje su interesantne a značajne“, poručila je Dijana Papaz.

Mlađe generacije malo znaju o važnim događajima iz istorije pa je i cilj predstavljanja instalacije je odavanje počasti svim žrtvama ali i podsjećanje na dešavanja u Prvom svjetskom ratu.

Milanka Mihajlović, profesor u Srednjoj školi „28.juni“ kaže da su anketirali 170 učenika i utvrdili da samo njih troje znaju o Natalijinoj ramondi.

Riješili smo da ovo radimo. Dovoljno je da postoji ta njihova spoznaja i spoznaja ove publike da dogodine na ovaj dan u ovom gradu nosimo ramondu svi.

Učenice Srednje škole “28.juni”

Ova biljka u stanju je da preživi ekstremno teške uslove, što je čini prikladnim simbolom velikog stradanja srpskog naroda u Prvom svjetskomratu.

Drugi dio amblema čini traka sa motivima Albanske spomenice.

Ono što Natalijinu ramondu čini posebnom, osim njene velike ljepote, je i to što posjeduje sposobnost da i iz potpuno osušenog stanja ponovo oživi, ukoliko se zalije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com