Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Sutra prikazivanje filma o Košarama

Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara” realistično opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana. U subotu, 9. novembra,sa početkom u 20 časova, biće prikazan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu učesnika te bitke i ekipe koja je snimila film.

Organizator događaja je Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo, a predsjednik ovog udruženja Srđan Jeremić rekao je da će projekciji filma prisustvovati ekipa Radio televizije Srbije i autorka Slađana Zarić.

Za ideju o prikazivanju ovog filma u Istočnom Sarajevu, pored Jeremića, zaslužni su i Nenad Stanić i Dejan Petković, dobrovoljci sa Košara. Ideja se rodila tokom samog snimanja filma, a potvrđena je prilikom hodočašća na Hilandar rekao je Jeremić za FILTER. Tada su heroji sa Košara dočekali naše heroje, koji su se uputili pješke na put dug 1000 km. Stanić i Petković nažalost neće prisustvovati promociji filma.

Od učesnika bitke biće prisutni predstavnici graničara sa karaule Košara, te 63. padobranske i 125. motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije.

Izuzetno nam je zadovoljstvo da u Istočnom Sarajevu ugostimo heroje koji su podnijeli najveći teret NATO agresije na Srbiju. Mislim da će ovo biti dobra prilika da naši učesnici proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata razmijene iskustva i priče sa gostima iz Srbije jer, nažalost, nama takvih priča ne manjka – istakao je Jeremić.

On je dodao da su veliku pomoć prilikom same organizacije pružili Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, lokalne boračke organizacije, kao i Kulturni centar koji je besplatno ustupio salu.

Cilj je okupljanje i druženje srpskih boraca, kaže Jeremić i dodaje da je očuvanje sjećanja na odbrambeno-otadžbinske ratove obaveza svih nas.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com