Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Sretan Dan oslobođenja Sarajeva!

Autor: FILTER/A.K.

Kada je tog 6. novembra 1918. godine, obalom Miljacke promarširala slavna srpska Druga armija, dočekana je kako se dočekuju oslobodioci. Obala će kasnije ponijeti ime po njenom zapovjedniku Stepi Stepanoviću, a Sarajevo će u narednim godinama nastaviti dočekivati vojske. Nekad okupatorske, nekad oslobodilačke. Baklavama. I jedne i druge. Pa kome zapne jezgra u grlu zapne. Danas obično zapne riječ. Pogotovo na ovakve datume kojih se više niko ne sjeća.

„Draga braćo junaci! Ja Vas uvjeravam, da će muslimani Bosne i Hercegovine znati uvijek dostojno cijeniti bratske zasluge i očuvati u uspomeni ovaj prvi susretaj nakon burnih stoljeća“ govorio je reisul ulema na banketu povodom ulaska srpske vojske u Sarajevo.

Da li nam ovaj govor, sto godina poslije, djeluje kao satirična vijest? Džemaludin Čaušević, reisul ulema, nazivao je srpsku armiju „junačkom vojskom neumrlih zasluga“. Atanasije Šola, prvi predsjednik novoformirane vlade u Sarajevu, izražava srpskoj vojsci zahvalnost što je slanjem trupa osigurala red i mir u Bosni i Hercegovini.

Vasilj Grđić pita u svom govoru: „Smijemo li vam pristupiti Bijeli Orlovi? Dopuštate li robu petvjekovnom počinuti u vašem zagrljaju? Željno smo vas čekali kao dijete majku, kao trava rosu, kao ozebao sunca“. Štampa iz tog perioda piše o „crno-žutom obruču“ koji je stezao srpski narod i koji je prsnuo „omogućivši Bosni ujedinjenje sa svojom starijom sestrom Srbijom kojoj duguje slobodu“.

Šesti novembar bi trebao biti datum koji se obilježava u Sarajevu kao dan oslobođenja. Jer ko ne vidi da bez 6. novembra ne bi bilo 6. aprila, taj nije u stanju da čita iz prošlosti, a tamo jasno piše ko je ovom gradu donosio slobodu. I ko je jedini na ovim prostorima može donijeti.

Izučavanje prošlosti nije zabava dokonih već ozbiljna analiza procesa i uzročno-posljedičnih veza. Ozbiljnih istoričara u današnjem vremenu sve je manje. Zato i nema ko da objasni šetačima Obale Stepe zašto je današnji datum bitan. Njima možda i bitniji nego nama, sa druge strane Mojmila. Mi smo čekali srpsku državu vjekovima, a dobili smo jugoslovensku. A stvarali smo i krvavili za obje. Tako rade državotvorni narodi. Bore se i stvaraju. Ali i pamte.

Zato što pamtimo: Sretan vam 6. novembra, Dan oslobođenja Sarajeva!

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com