Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Srednjoškolci o Natalijinoj ramondi

Autor: FILTER

Sekcije “Turistički potrošač” i “Preduzetništvo” Srednje škole “28.juni” pozivaju vas na predstavljanje turističke instalacije “Natalijina ramonda”. Predstavljanje će se održati u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u ponedeljak 11. novembra u 15 časova.

U željezničkom vagonu u Kompijenju, kod Pariza, 11. novembra 1918. Njemačka je kapitulirala i potpisala primirje sa silama Antante. Na Zapadu se od 1919. ovaj datum obilježava kao “Dan sjećanja”, a Srbija ga od 2012. godine slavi kao državni praznik “Dan primirja” . Obilježava se nošenjem Natalijine ramonde na reveru koja je cvijet koji simboliše 1 247 435 Srba koji su utkani u mir. “Minut tišine za svaku srpsku žrtvu trajao bi neprekidno 866 dana”.

U pitanju je endemska biljka centralnog Balkana koju su 1884. otkrili Josif Pančić i doktor Sava Petrović, dvorski ljekar Milana Obrenovića, i dali joj ime po kraljici Nataliji. Ovaj cvijet naseljava pretežno krečnjačke stijene, sjeverno eksponirane, klisure i planine Makedonije, Grčke i Srbije, visoke između 350 i 2150 metara nadmorske visine. Visoka je oko 10 cm, i može imati do 5 cvjetova. Krunica joj je ljubičaste boje, a kao plod ima čahuru sa velikim brojem sitnih sjemena.

U stanju je da preživi nevjerovatno stresne i ekstremno teške uslove života, što je čini prikladnim simbolom velikog stradanja srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu. Drugi deo amblema čini traka sa motivima Albanske spomenice. Ono što Natalijinu ramondu čini posebnom, osim njene velike ljepote, je i to što posjeduje sposobnost da i iz potpuno osušenog stanja ponovo oživi, ukoliko se zalije, što je karakteristika izuzetno malog broja cvjetnica u svijetu. U Evropi, samo još dvije biljke uspjevaju da se iz stanja anabioze vrate u život. Kao kontrast nježnoj spoljašnosti, stoji izuzetna snaga i izdržljivost.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com