Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Saniran dio Spomen parka Vraca

Autor: FILTER/ M.K.

U Spomen parku Vraca danas je održana završna manifestacija projekta sanacije dijela parka.

Projekat snacije realizovan je kroz partnerstvo dvije lokalne zajednice, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Općine Novo Sarajevo.

Sanacija je finansijski podržana od Savjeta Evrope u okviru programa „Izgradnja mjera povjerenja“.

Obilasku saniranog dijela i kompletnog područja parka danas su prisustvovali načelnici dvije opštine Ljubiša Ćosić i Nedžad Koldžo, kao i učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Grbavica 1“.

Ćosić je istakao da je ovo odličan primjer saradnje dvije opštine, od kojih je jedna u Republici Srpskoj, a druga u Federaciji BiH .

Spomen-obilježje Vraca dio je naše zajedničke prošlosti i samo je mali pokazatelj na čemu sve možemo da radimo zajedno“, rekao je Ćosić.

Koldžo je naglasio da je ovo dobar primjer međuopštinske saradnje, te napomenuo da je Savjet Evrope pokrenuo projekat jačanja povjerenja opština kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Koldžo je zahvalio načelniku Istočnog Novog Sarajeva, koji je prepoznao značaj kompleksa, jer je, kako kaže, Ćosićeva ideja bila da se projekat realizuje kroz zajedničke aktivnosti.

Činjenica da se na ovom prostoru čuva spomen na 9.091 ubijenog Sarajliju u toku odbrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu govori da mi zajednički imamo izuzetno veliku moralnu obavezu da ovaj kompleks sačuvamo za generacije koje dolaze “, istakao je Koldžo.

Održano je i kratko predavanje o vrijednosti i značaju Spomen parka Vraca.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com