Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

“Ratne priče sa Košara” prikazane u Istočnom Sarajevu

Izvor: SRNA

 U  Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu prikazan je dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara”.

Film opisuje bitku dugu 67 dana na granici Albanije i Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Autor filma Slađana Zarić rekla je da bitke na Košarama i Paštriku predstavljaju novu istoriju Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, te da bi sudbina naroda na Kosovu i Metohiji bila sasvim drugačija da je tada uspjela ofanziva OVK i probijena granica, kao i da danas ne bi pričali o Rezoluciji 1244 UN.

“Činjenica da su vodili borbu na planinama koje se zovu Prokletije govori kakvi su bili uslovi, gdje je smrt svakog trenutnka bila prisutna, od minobacača, snajpera, kasetnih bombi. Večeras je s nama jedan od vojnika koji je nastradao od kasetnih bombi. To su momci koji su od 9. aprila do 14. juna 1999. godine branili ono što je u tom trenutku bila granica njihove otadžbine”, navela je Zarićeva.

Zarićeva je rekla da je pokušala da dokumentuje priču učesnika bitke na Košarama i da se na taj način zahvali njenim hrabrim učesnicima, te je izrazila zadovoljstvo što je njeno dokumentarno ostvarenje viđela publika u Istočnom Sarajevu.

Zadovoljstvo što su u prepunom Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izrazili su učesnici bitke na Košarama Darko Anđelković zvani Raška i Ivan Dražić, koji su istakli da se na mlađim generacijama pokaže kako se branila otadžbina.

“Mi smo to na najbolji način kao dvadesetogodišnjaci pokazali. Ponosni smo na to što smo osujetili planove terorista koji su željeli da prodru preko Košara i okupiraju našu zemlju”, rekao je Anđelković.

Anđelković je napomenuo da se dugo ćutalo o bici na Košarama u kojoj je ukupno poginulo 119 pripadnika Vojske Jugoslavije od čega je 1999. godine živote izgubilo 108, a na istom potezu 1998. godine 11 vojnika.

“Više nas je boljelo ćutanje nego sama bitka. Sve do pojave ovog filma naši ljudi nisu ni znali šta smo preživjeli tokom 69 dana napada”, naglasio je Anđelković.

Dražić je podsjetio kako je mnogo nadmoćniji neprijatelj, koje su podržavale i NATO snage, mislio da će lako završiti sa graničarima karaule Košara, kao i sa pripadnicima 63. Padobranske i 125. Motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije ali su se prevarili.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić podsjetio je da je film prije nekoliko mjeseci prikazan u Banjaluci, a da ni druge opštine u Republici Srpskoj neće zaobići.

“Nametnuti rat koji smo imali od 1991. do 1995. godine i rat na Kosovu 1999. godine predstavlja borbu srpskog naroda za opstanak i na vjekovnim ognjištima, čuvanje granica Republike Srpske i Srbije. Upravo Košare govore i o NATO agresiji na Srbiju”, rekao je Kojić.

On je poručio da se ni na koji način stradanje Srba ne treba razdvajati bez obzira na rijeku Drinu, koja je uslovno rečeno granica.

“Mi smo jedan narod koji ima isti cilj – opstanak na svojim ognjištima”, rekao je Kojić i dodao da Republički centar radi na filmu o proboju Koridora zajedno sa Zastava filmom Ministarstva odbrane Srbije i RTS-om.

Kojić je izrazio uvjerenje da će se raditi i dokumentarni film o bitkama koje su se vodile na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Inicijator prikazivanja dokumentaranog filma o Košarama u Istočnom Sarajevu je predsjednik Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog uspjeha koji je ovaj dokumentarac postigao.

“Pošto poznajem lično neke od učesnika, želio sam da dio atmosfere koja je bila na Košarama bude i u Istočnom Sarajevu”, rekao je Jeremić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com