Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Promovisana monografija Karate kluba Romanija

Autor: FILTER/V.Č.

Sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra Pale, povodom obilježavanja 20 godina postojanja Karate kluba Romanija, promovisana monografija ovog uspješnog sportskog kolektiva.

Predsjednik i trener Karate kluba Romanija, Momir Popović, kaže da je prošlo dovoljno godina i ostvarenih rezultata da bi se napisala ovakva bogata monografija.

Knjiga sadrži sve najbitnije činjenice o klubu od osnivanja. Kroz klub je, kako kaže Popović, prošlo preko 1000 polaznika, a u kontinuitetu Romanija ima 70 do 80 članova. Djelo nije na prodaju, štampano je u 300 primjeraka i biće podijeljeno svim zaslužnim takmičrima, prijateljima kluba i zaljubljenicima ove vještine sa Popovićevom posvetom. Promociji su prisustvovali većinom članovi, prijatelji kluba i naravno zainteresovani građani i simpatizeri borilačkih vještina.

Naši rezultati su konstantni i nepromjenjivi, tokom svih ovih godina postižemo značajne i dobre rezultate, kako na državnom tako i na balkanskom i evropskom nivou. Za ovih dvadeset godina klub je osvojio preko 3200 medalja i učestvovali smo na 270 takmičenja. Iznjedrili smo 25 reprezentativaca koji su osvojili 44 medalje na svjetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima. Imamo 4 šampiona svijeta u raznim disciplinama u karateu. Takođe smo iznjedrili više od 25 majstora karatea, što možda i nije veliki broj ali fokusirali smo se na kvalitet. Kvalitet se može mjeriti medaljama, ai nama je cilj da mlade sklonimo s ulice i da od njih napravimo dobre i uzorne građane” rekao je Popović.

Najveći doprinos zajednici je taj što je, pored dobrih sportista, Karate klub Romanija izrodio uspješne i primjerne građane koji su uspješni i na ostalim životnim poljima. U knjizi je izdvojeno oko 40 onih koji su dali najveći takmičarski doprinos rezultatima kluba.

Želim da se zahvalim svima njima i da kažem da sam beskrajno ponosan na sve one koji su prošli kroz klub. Mislim da je knjiga kvalitetno urađena, kvalitet štampe i papira je na zavidnom nivou, što i dolikuje bogatim rezultatima i istoriji Karate kluba Romanija. Klubovi iz bogatijih i perspektivnijih sportova kubure sa finansijama, ali eto mi smo se obratili za pomoć mnogima i većina njih se odazvala i pomogla nam pri realizaciji i štampanju ove monografije” kaže Popović i dodaje da su adekvatni uslovi za treninge najvažniji, jer za ozbiljne rezultate treba trenirati dva puta dnevno, a ne tri puta sedmično.

KK Romanija prethodnu takmičarsku sezonu završio je sa šampionima u svim kategorijama. U klub se mogu učlaniti svi vrlo dobri i odlični đaci i naravno studenti. Klub ima sve kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji, a prva tri mjeseca za nove članove su besplatni.

Jedan od najuspješnijih članova Karate kluba Romanija, Milica Popović, kaže da je izuzetno srećna zbog promocije ove knjige, jer zna koliko je njen otac, a ujedno i trener, posvetio pažnje svim takmičenjima i koliko je detaljno i uredno vodio evidenciju svih rezultata kluba.

Član sam kluba od 1999.godine, odnosno od osnivanja, mada moj ozbiljniji rad počinje tek u oktobru 2003. godine. Najznačajniji rezultati koje sam osvojila su tri zlatne medalje na svjetskim prvenstvima, što se tiče priznanja od opštine i grada dobila bila sam najuspješniji sportista opštine Pale i grada Istočno Sarajevo za 2013. godinu. Knjiga mi se izuzetno dopada i presrećna sam zbog svog oca koji doslovno živi karate u svakom smislu te riječi. Mislim da će se knjiga dopasti svima i da će upoznati karate kao način života a ne samo kao sportsku vještinu” konstatuje Popovićeva.

O knjizi je govorio i Nebojša Vojnović jedan je od prvih i najuspješnijih članova ovog karate kluba.

Za ovih dvadeset godina bio sam višestruki sam šampion Republike Srpske, u katama i u borbama. Šampion sam i Bosne i Hercegovine, a kao junior osvojio sam srebrenu i bronzanu medalju na svjetskom prvenstvu. Momir Popović je osnivač i trener kluba, ali on je i otac i majka našeg kluba. Sretan sam jer knjiga sažima sav trnovit put Karate kluba ‘Romanija i neprocjenjiva je zbirka mnogih uspjeha i rezultata” zaključuje Vojnović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com