Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

PALE: Simović v.d. direktora, Sikima može ostati kao radnik

Autor: FILTER/ M.K.


Skupština opštine Pale danas je na tematskoj sjednici ponovo imenovala Miroslava Simovića za vršioca dužnosti direktora Kulturno-sportskog centra “Pale”.


Simović je imenovan u maju za vršioca dužnosti ove ustanove, nakon što je Skupština opštine smijenila tadašnjeg direktora Kulturno-sportskog centra Pale Marka Sikimu, koji se žalio Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu zbog nezakonite smjene.

Tematska sjednica je zakazana da bi se ispoštovala pravosnažna sudska odluka i poništilo rješenje o razrješenju Sikime, što je i učinjeno, ali je on danas ponovo razriješen dužnosti zbog revizorskog izještaja sa rezervom.


Sudska odluka provedena

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da je ispoštovan Poslovnik o radu i Statut opštine, te provedena odluka Okružnog suda u Istočnom Sarajevu u zakonskom roku.


Revizorski izvještaj

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su na osnovu revizorskog izvještaja stečeni uslovi za smjenu Sikime sa funkcije v.d. direktora Kulturno-sportskog centra “Pale”.
Po njegovim riječima, utvrđene nezakonitosti u radu odnose se na ugovore sa zakupcima poslovnih prostora i plaćanje tih zakupa, ugovore sa licima koja su dolazila sa strane za određene kulturne manifestacije, te ugovore o djelu.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Kulturno-sportskog centra “Pale” Miroslav Simović rekao je da je u maju preuzeo dužnost, uočio određene greške, o tome upoznao načelnika Jugovića i Skupštinu opštine koji su izdali nalog za revozorski izvještaj.


Opozicija napustila sednicu


Odbornici SDS-a i PDP-a napustili su sjednicu prije glasanja o razrješenju Sikime i postavljanju v.d. direktora Kulturno – sportskog centra „Pale“.


Nećemo ponovo da prisustvujemo nezakonitim odlukama i sigurno ćemo imati sudski epilog. Od ovih odluka će stradati građani jer će biti manje novca u budžetu“, najavljuje Slavko Bojanić (SDS).
Današnjim odlukama nisu ispoštovani ni zakon ni pravni propisi i to će uticati na budžet opštine Pale“, naveo je Igor Tošić, šef kluba odbornika PDP-a.


Sikima je ipak mogao ostati da radi u Kulturno – sportskom centru


Marko Sikima, po ugovoru koji je nakon imenovanja za direktora potpisao sa Upravnim odborom Kulturno – sportskog centra “Pale” 2017.godine, može biti radnik ove ustanove.

Ugovor o radu direktora iz 2017.
Trajanje ugovora, član 15.Zbog čega ovu informaciju javnost ranije nije znala ostaje nejasno.

Umjesto toga, ponavljana je priča da se dijete poginulog borca ostavlja bez posla.


Po riječima načelnika opštine i v.d. direktora Kulturno – sportskog centra Pale, Sikima je ostao bez funkcije ali ne i bez posla i može raditi u ovoj ustanovi.


Iako je bio pozvan, bivši direktor se na sjednici nije pojavio, pa nismo saznali razloge zbog kojih nakon smjene nije iskoristio pravo rada u Kulturno – sportskom centru Pale.

Današnja odluka o razrješenju

U obrazloženju današnje odluke Skupštine opštine Pale navodi se da će prava po osnovu radnog odnosa i prestanka funkcije Sikimi utvrditi Upravni odbor Kulturno – sportskog centra Pale u skladu sa Ugovorom o radu direktora.

Rješenje o razrješenju direktora 08.11.2019.
Filter 2019