Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

PALE: Predstavljen akcioni plan za poboljšanje položaja žena

Autor: FILTER/V.Č.

Na današnjem okruglom stolu, koji su organizovale Udruženje žena „Viktorija“ Pale u saradnji sa Fondacijom „CURE“ i Fondacijom za osnaživanje žena, predstavljen je dokument pod nazivom „Akcioni plan – agenda potreba žena u opštini Pale“, koji za cilj ima poboljšanje položaja žena u ovoj lokalnoj zajednici.

Vanja Jugović, direktorica vrtića “Bubamara”, kroz svoj posao je fokusirana na rad sa djecom i mladima. Ona je govorila o barijerama i problemima sa kojima se suočavaju žene.

Diskutovalo se o Akcionom planu – agende potrebe žena i organizovanju kampanje na Palama s ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene sa posebnim fokusom na pripadnice manjinskih i marginalizovanih grupa.

Aktivistkinja Fondacije „CURE“ Vildana Džekman zahvalila je paljanskom Udruženju žena „Viktorija“ za dobru saradnju koja traje godina, kao i predstavnicima lokalne samouprave  za razumijevanje kada je riječ o problemima žena.

Danas smo ovde da prezentujemo lokalni Akcioni plan u kojem predlažemo određene mjere, realizaciju i implementaciju određenih mjera kako bi poboljšali život lokalnih žena. Mjere se tiču poboljšanja položaja žena u raznim sektorima, od zapošljavanja žena do obrazovnog sektora. Cilj ovog seta je da se razmišlja o ženama jer su važne karike u ovoj opštini. Ja se nadam da će opština Pale, koja je ustupila ovaj prostor ovdje, imati razumijevanja u kontekstu planiranja budžeta za implementaciju neke od ovih mjera koje ćemo danas prezentovati” rekla je Džekman.

Predsjednica Udruženja žena „Viktorija“ Pale, Mladenka Santrač, istakla je da je ova organizacija jedna od 10 koje učestvuju u projektu „Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene“.

Naše udruženje je jedno od deset koja su stupila u ovaj projekat. Imaćemo jedan zvanični dokument o položaju žena u našoj lokalnoj zajednici, opštini Pale. Iz godine u godinu primjećujemo blagi porast i napredak, tako da situacija nije loša. Najveća podrška su nam bile Fondacija ”CURE” i Fondacija za osnaživanje žena. Sa njima sarađujemo od osnivanja 2017. godine. Djelujemo na području opštine Pale i primjetili smo napredak u položaju žena na području opštine. Od 2017. do 2019. godine zaposleno je 96 žena, a više je žena i na značajnim javnim pozicijama što do sada nije bila praksa” ističe Santrač i dodaje da Udruženje žena “Viktorija broji” 120 članova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com