Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

PALE: Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Autor: FILTER/V.Č.

Savjet učenika Srednjoškolskog centra Pale defileom je obilježio Međunarodni dan srednjoškolaca-17. novembar. Defileu je prethodio kviz opšteg znanja.

U tradicionalnoj šetnji učestvovalo je oko 30 odjeljenja sa preko 250 učenika. Ovaj datum se uzima kao sjećanje na 17. novembar 1939. godine i velike studentske demonstracije u Pragu. Demonstracije su ugušene od strane nacista tako što je više od 1200 studenata poslato u koncentracione logore, a 9 studenata i profesora je strijeljano. Nacisti su ujedno i zatvorili sve obrazovne ustanove u Češkoj odmah nakon demonstracija.

Danas smo se okupili ovdje na Studentskom trgu u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca kao pomen na stradale praške studente 17.novembra 1939. godine. Baš na jučerašnji datum se navršilo 80 godina od tog nemilog događaja. Veoma sam ponosna na učenike naše škole jer su pokazali jedinstvo i sposobnost za organizacijom ovako bitne aktivnosti za nas mlade. U narednom periodu imaćemo mnogo aktivnosti poput akcije “Jedan slatkiš jedno dijete” i tako prikupljamo slatkiše za novogodišnje paketiće za djecu kojoj je to potrebno” izjavila je Sofija Kremenović, predsjednik Savjeta učenika Srednjoškolskog centra Pale.

Njen kolega iz Savjeta učenika, Nemanja Jokić naglašava da su u proteklih par sedmica pripremali panoe i sve ono što im je bilo potrebno za organizaciju ovog događaja.

Naša poruka je da mi nismo teret nego resurs i budućnost. U nas treba da se ulaže, kao i u uslove u kojima se školujemo” podvukao je Jokić.

Branislav Kovačević, profesor likovne kulture smatra da ovo okupljanje treba da bude tradicionalno i dodaje da je Srednjoškolski centar Pale maksimalno podržao ovu akciju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com