Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

PALE: Djecu upozoriti na opasnosti bolesti zavisnosti

Autor: FILTER/V.Č.

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, Opština Pale u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Pale“, Centrom za mentalno zdravlje i osnovnim školama organizuje stručno predavanje i radionicu o temama „Opasnosti od bolesti zavisnosti“ i „Uloga organa starateljstva kod pojavnih oblika ovisnosti„.

Predavanje je namijenjeno učenicima devetih razreda osnovnih škola „Pale“,  „Srbija“ i „ Mokro“.

Srđan Baralić, direktor Centra za socijalni rad Pale rekao je da je u toku rad na stvaranju uslova za preventivne aktivnosti u osnovnim školama, a koje se odnose na društveno negativne pojave u našoj zajednici.

Jedna od aktivnosti koja je prethodila ovoj je bila predavanja roditeljima učenika prvih razreda svih škola iz Pala.  Govorilo se o ranom prepoznavanju problema i poteškoća kod djece i da se usmjeravaju na institucije koje im mogu pružiti pomoć. Drugi su preventivne aktivnosti u vidu predavanja o temi ovisnosti, radimo sa učenicima devetih razreda  svih osnovnih škola“, rekao je Baralić.

Marijana Lopatić , psiholog u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Pale rekla je da se na radionicama fokusira na 4 osnovne, vodeće bolesti zavisnosti –  narkomanija, pušenje, internet, kocka i alkohol.

U poslednje vrijeme najzastupljenije su zavisnosti od alkohola i narkotika, mada imamo dosta pacijenata koji dolaze s roblemima zavisnosti od kocke.

Predavanje je danas održano u OŠ “Pale”, a sutra će se održati i u osnovnim školama ”Mokro” i ”Srbija” .

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com