Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Obilježena Krsna slava Boračke organizacije opštine Pale

Autor: FILTER/ V.Č.

Povodom Krsne slave Boračke organizacije, Svetog velikomučenika Dimitrija, u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama održan je parastos poginulim borcima u Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa položeni su vijenci na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima, a zatim je obavljeno lomljenje slavskog kolača i priređen slavski ručak.

Supruga poginulog borca, Ranka Lučić, rekla je da je slava boračke organizacije dan kada svi prisjećamo naših najmilijih koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Mnogo mi znači kad se ne zaboravljaju i kada se sjećamo svih onih koji su dali živote u proteklom ratu. Mislim da je glavni problem nezaposlenost djece poginulih boraca i nadam se da će se uskoro taj problem riješiti


Predsjednik boračke organizacije opštine Pale, Mihajlo Parađina istakao je da je potrebno da heroji rata budu u sjećanju, ne samo svojih porodica, nego i u sjećanju svih sadašnjih i budućih generacija.

Društvo koje ima istoriju i bogatu prošlost može imati zavidnu budućnost. Boračka organizacija smatra da je problem zapošljavanje boračkih kategorija i konačno bi trebalo da Vlada Republike Srpske donese takve mjere koje će biti provodive da se u 2020. godini sva djeca poginulih boraca zaposle“, naveo je Parađina.


Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković rekao je da se danas treba posebno sjetiti onih koji su dali ono najsvetije za stvaranje Republike Srpske, svoje živote, kao i ranjenika i onih koji su učestvovali u proteklom ratu.

Ne smijemo nikoga zaboraviti jer je kompletan narod učestvovao u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Mnogo je učinjeno za boračke kategorije ali još uvijek se srećemo sa istim problemima a to je stambeno zbrinjavanje, kao i zaposlenje članova porodica poginulih boraca gdje moramo biti posebno senzibilni i gledati da damo maksimum uvažavajući i ekonomsku situaciju u svijetu”, izjavio je Vuković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ocijenio je da je današnji praznik od izuzetnog značaja, jer je stvaranje Republike Srpske usko vezano za Boračku organizaciju.

Najviše uvažavamo one koji su dali najsvetije, svoj život, za stvaranje i odbranu Srpske, a to su borci i njih ne smijemo zaboraviti. Urađemo je mnogo toga, ali naravno da to nikada nije dovoljno, jer se uvijek susrećemo sa istim problemima, poput stambenog zbrinjavanja i zaposlenja članova porodica poginulih boraca. Neophodno je imati poseban senzibilitet i truditi se da mi, kao opštinska uprava, pomažemo ovim kategorijama stanovništva. Koristim priliku da obećam da ćemo, u narednom periodu, dati maksimum da zaposlimo što više članova porodica poginulih boraca“, istakao je Jugović.

Obilježavanju Krsne slave Boračke organizacije opštine Pale, Svetog Velikomučenika Dimitrija – Mitrovdana, prisustvovali su borci proteklog odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske, porodice poginulih boraca, kao i predstavnici javnog, političkog i društvenog života opštine Pale.

Filter 2019